Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 09:58

Μεσσηνία: Αλλαγή διοίκησης στα νοσοκομεία και προσλήψεις ζητεί ο Λαμπρόπουλος

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Αλλαγή διοίκησης στα νοσοκομεία και προσλήψεις ζητεί ο Λαμπρόπουλος

 

 

Την ανάγκη τοποθέτησης νέου διοικητή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και αναπληρωτή του στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Επίσης ο κ. Λαμπρόπουλος ζητεί να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών και βοηθητικών υπαλλήλων, καθώς και να αναλάβουν άμεσα υπηρεσία στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας οι δύο γιατροί που επί κυβερνήσεως Τσίπρα είχαν μετακινηθεί στην Καλαμάτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο η θητεία του διοικητή έχει λήξει από το Μάρτιο και ότι ο αναπληρωτής παραιτήθηκε το Μάιο, με συνέπεια να μείνουν ουσιαστικά ακέφαλα τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν προϋπολογισμό 34 εκ. ευρώ και 1.200 εργαζόμενους.

Αναλυτικά η ερώτηση: "Με την υπ’ αριθμ.1092/4.10.19 ερώτησή μου στη Βουλή, που απευθυνόταν στον υπουργό Υγείας, είχα επισημάνει την εγκατάλειψη και την έλλειψη πολιτικής από την κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα-Καμμένου, που είχαν οδηγήσει τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας να λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό, σε μέσα, σε εφόδια και ιατρικά υλικά.

Με την παραπάνω ερώτησή μου, είχα δώσει αναλυτικά για κάθε κλινική τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, τις καλυμμένες και τα μεγάλα κενά που υπήρχαν, χωρίς να διαψευστώ. Οι μετακινήσεις δύο βασικών ιατρών από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας είχαν ως αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και δυσλειτουργίες στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ίδιου Νοσοκομείου.

Με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση το υπουργείο Υγείας κατήργησε τις εξυπηρετήσεις Πολάκη και οι δύο γιατροί με αποφάσεις του αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας επανατοποθετήθηκαν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, σε οργανικές θέσεις, οι οποίες παρέμεναν κενές από τη μετακίνησή τους στην Καλαμάτα. Ακολούθησαν αναρρωτικές άδειες, προσφυγές και αναβολές στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να βρίσκεται τώρα σε εκκρεμότητα. Στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας η θητεία του διοικητή έχει λήξει από τον Μάρτιο και στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας ο αναπληρωτής διοικητής (διοικητής είναι της Καλαμάτας), έχει παραιτηθεί από τον Μάιο του 2019 και έκτοτε παραμένει κενή η θέση του.

Ως εκ τούτου, απαιτείται άμεσα η τοποθέτηση νέου διοικητή στην Καλαμάτα και αναπληρωτή στην Κυπαρισσία, με αποκλειστικά προσόντα και για τους δύο την επιστημονική τους κατάρτιση και εξειδίκευση στον τομέα της Υγείας, ώστε να είναι σε θέση να οργανώσουν και να προσφέρουν στον νομό μας καλύτερες υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι ο προϋπολογισμός και των δύο Νοσοκομείων για φέτος και μέχρι τώρα έχει ξεπεράσει τα 34 εκατομμύρια ευρώ, και οι εργαζόμενοι και των δύο Νοσοκομείων είναι περίπου 1.200 άτομα.

Από την αλλαγή της κυβέρνησης και μέχρι σήμερα και στα δύο Νοσοκομεία συμπληρώθηκαν αρκετά κενά σε προσωπικό.

Συγκεκριμένα:

• Στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας τοποθετήθηκαν στον ιατρικό τομέα έξι επικουρικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και είναι σε διαδικασία επιλογής εννέα κενές οργανικές θέσεις. Σε νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό προσελήφθησαν 38 επικουρικοί.

• Στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, την ίδια χρονική περίοδο, εντάχθηκαν στην ιατρική υπηρεσία τέσσερις μόνιμοι ιατροί και βρίσκονται σε διαδικασία επιλογής άλλες εννέα θέσεις. Σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, προσελήφθησαν επτά μόνιμοι από μετατάξεις και 71 επικουρικοί, καθώς και 48 με ατομικές συμβάσεις σε καθαρισμό, εστίαση, φύλαξη, που λήγουν στις 31/12/20.

Παρά ταύτα, είναι επιτακτική η ανάγκη και λόγω της πανδημίας να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

Επειδή η Μεσσηνία είναι μεγάλος νομός και δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο, ερωτάται ο κ. υπουργός

• Θα προκηρύξει την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και άλλο προσωπικό;

• Θα προχωρήσει, άμεσα, στην τοποθέτηση νέου διοικητή στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και αναπληρωτή διοικητή στης Κυπαρισσίας, με αξιοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια;

• Θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής και του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, με την ανάληψη υπηρεσίας από τους δύο γιατρούς, που είχαν μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας;".


NEWSLETTER