Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020 17:14

Ερώτηση Κρίτωνα Αρσένη για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Κρίτωνα Αρσένη για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα «Διάλυση του Νοσοκομείου Καλαμάτας μέσω της “αναβάθμισής” του σε Covid-19», κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Αφού αναφέρει ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας ορίστηκε ως νοσοκομείο Covid-19 με απόφαση της 6ης ΥΠΕ, ο κ. Αρσένης παρατηρεί πως “παρά το γεγονός ότι η καραντίνα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας κρίθηκε ως απαραίτητη, προκειμένου να μπορέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να θωρακιστεί, δυστυχώς και στην περίπτωση του νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν έγινε τίποτα, ούτε οι αναγκαίες υποδομές δημιουργήθηκαν και το κυριότερο, ούτε προχώρησαν στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικό προσωπικού”.
Διαφωνώντας με την απόφαση ορισμού, επισημαίνει ότι είναι “ένα νοσοκομείο υποστελεχωμένο λόγω των μνημονιακών περικοπών που ήδη εφημέρευε χωρίς παθολόγο”. Σημειώνει, επίσης, πως “έντονες είναι οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόφαση αυτή, τόσο για τους ασθενείς που νοσούν με Covid-19 όσο και για τους λοιπούς ασθενείς. Καμία πρόβλεψη για το πού θα νοσηλευτούν οι ασθενείς της πάντα γεμάτης Παθολογικής. Παρέμβαση έκανε και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με επιστολή της στον υπουργό και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας”.
Εκτιμά επίσης, ότι “δεν είναι δυνατόν να καταργείται η Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου, αφού σύμφωνα και με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία - η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, παρά την πανδημία Covid-19, εξακολουθεί να είναι η στεφανιαία νόσος με πολύ μεγαλύτερο αριθμό αναμενόμενων θανάτων φέτος, λόγω της πανδημίας”.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 ρωτάει τον υπουργό: 1) Ποιες ήταν μέχρι σήμερα οι ενέργειες του υπουργείου για την πρόσληψη των οργανικών κενών σε μόνιμους ιατρούς; Πόσες θέσεις επικουρικών ιατρών προκηρύχθηκαν και πόσοι έχουν αναλάβει υπηρεσία σήμερα; 2) Ποια είναι η νέα αναλογία κρεβατιών προς τον πληθυσμό που εξυπηρετεί το νοσοκομείο στην στεφανιαία μονάδα; Εφόσον καταργείται η Μονάδα Εμφραγμάτων πως θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς; 3) Πόσοι είναι οι ακτινολόγοι ιατροί στο νοσοκομείο; Μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες; Είναι εξασφαλισμένη η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου με ιατρό εξειδικευμένο στο χειρισμό του;
4) Πόσοι ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στελεχώνουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ); 5) Πόσες είναι οι νέες κλίνες ΜΕΘ στο νοοσοκομείο (εκτός των κλινών που προϋπήρχαν και μετατράπηκαν); Ποια είναι η αναλογία για τον πληθυσμό της 6ης ΥΠΕ;”.


NEWSLETTER