Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 14:00

Ερώτηση Χαρίτση για ενίσχυση συστήματος υγείας

Ερώτηση Χαρίτση για ενίσχυση συστήματος υγείας

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα «τις κυβερνητικές παλινωδίες στα στοιχεία που ανακοινώνονται σχετικά με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε πόρους, προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ, δυνατότητα διενέργειας τεστ» κ.ά., συνυπέγραψε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μαζί με 47 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν στην ερώτηση τους «την έλλειψη σχεδίου προετοιμασίας του ΕΣΥ από την κυβέρνηση, ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19, με αποτέλεσμα τις μηδενικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την ανύπαρκτη ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και την μη διασφάλιση στην επάρκεια των δημόσιων εργαστηρίων για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες μοριακών τεστ, αφήνοντας χώρο στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ που αναγκάζονται να κάνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια».
Ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει πως «το φαινόμενο της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό παρατηρείται και στις δομές υγείας του νομού Μεσσηνίας, εφ’ όσον από την αρχή της κρίσης της πανδημίας δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις, ειδικά παθολόγων και πνευμονολόγων, με αποτέλεσμα τα κενά να καλύπτονται πρόχειρα με μετακινήσεις ιατρών από τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του νομού μας. Καταργείται δηλαδή η έννοια της ύπαρξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αποτέλεσμα τα “αφιλτράριστα” περιστατικά, λόγω της μη διαλογής τους στα Κέντρα Υγείας, να δημιουργούν συνθήκες συνωστισμού στα ΤΕΠ του νοσοκομείου και να αυξάνεται επικίνδυνα η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Υγείας: «1. Αν υπήρξε και αν υλοποιήθηκε σχέδιο στελεχιακής ενίσχυσης του ΕΣΥ, ώστε να προετοιμαστεί ενόψει του δεύτερου κύματος της εξελισσόμενης πανδημίας, ανά δομή, ειδικότητα και είδος εργασιακής σχέσης. 2. Ποια είναι η χωρητικότητα του ΕΣΥ σε κλίνες ΜΕΘ και πόσες από αυτές προορίζονται για την φροντίδα κρουσμάτων Covid-19. 3. Πόσα μοριακά τεστ για Covid-19 διενεργούνται καθημερινά από τα δημόσια εργαστήρια (ΕΣΥ, ΕΚΕΑ, ΝΠΔΔ εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας, Πανεπιστημιακά Εργαστήρια) και πόσα διενεργούνται σε καθημερινή βάση στην χώρα. Αν αληθεύει ότι υπάρχουν μοριακοί αναλυτές σε Πανεπιστήμια που δεν χρησιμοποιούνται για την ανάλυση δειγμάτων Covid-19. 4. Ποιος είναι ο αριθμός των εν ενεργεία ΤΟΜΥ, τι έργο έχουν επιτελέσει μέχρι σήμερα και σε ποιες περιοχές. 5. Ποια είναι η πορεία εκτέλεσης των τακτικών προϋπολογισμών, καθώς και των έκτακτων επιχορηγήσεων για τις ανάγκες του Covid-19,των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. 6. Αν ενισχύθηκε και με ποιον τρόπο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό και αν αξιοποιήθηκαν το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας και τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ. 7. Πόσοι ιδιώτες γιατροί έχουν συμβληθεί για την κάλυψη τακτικών και εφημεριακών αναγκών λόγω Covid-19 των δομών υγείας. 8. Αν έχει ενεργοποιηθεί, αν ενημερώνεται (και σε ποιες κατηγορίες) το μητρώο ασθενών Covid-19. Ποιος είναι υπεύθυνος για την προστασία των σχετικών ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων»..