Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 16:20

Παρεμβάσεις και διευκρινίσεις για εποχικούς εργάτες γης

Γράφτηκε από την

Επιτρέπεται η μετάκληση εποχικών εργατών γης και στη Μεσσηνία χωρίς τους περιορισμούς (α) ενός εργαζόμενου ανά 44 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και (β) ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών, όπως προβλέπεται στην κατ’ εξαίρεση διαδικασία της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η ισχύς της οποίας έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αυτό επισημαίνει ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς μετά από επικοινωνία με τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του κ. Μαντά αναφέρει: "Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν ισχύουν τα ανώτατα όρια αδειών διαμονής και η αναλογία έκτασης ή αριθμού ζώων ανά εργαζόμενο, όπως αυτά είχαν προσδιοριστεί για τα έτη 2019 και 2020 με Κοινή Υπουργική Απόφαση για όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, μέχρι τουλάχιστον την 31η Δεκεμβρίου 2020, δεδομένου ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή βρίσκονται σε ισχύ οι διαδικασίες του άρθρου 42 της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 90 / 01.05.2020). Κατά συνέπεια για τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών ως εποχικών εργατών γης πρέπει κατ’ εξαίρεση να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 42 της παραπάνω ΠΝΠ, χωρίς τους περιορισμούς που θέτει η παλαιότερη ΚΥΑ. Με τον τρόπο αυτό δίνεται λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί παραγωγοί της Μεσσηνίας, ειδικά ενόψει της ελαιοσυγκομιδής που έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, στο περιθώριο επίσκεψης του υπουργού στη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας: "Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτημα του αντιπεριφερειάρχη, τον ενημέρωσε ότι δεν υφίσταται υποχρέωση ύπαρξης μεγάλης ιδιοκτησίας άνω των 40 στρ., προκειμένου ένας ελαιοπαραγωγός να μπορεί να προσκαλέσει εργάτες από τρίτη χώρα κατά τη διάρκεια της ελαιοπαραγωγής. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος περιορισμός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. Μπορεί επομένως κάθε ελαιοπαραγωγός να προσκαλέσει συγκεκριμένο αριθμό εργατών από τρίτες χώρες, με τις λοιπές δεσμεύσεις που προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο, όπως επίσης διαβεβαίωσε και ο προϊστάμενος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Η πρωτοβουλία του υπουργείου, την οποία επικροτούμε, στόχο έχει αφενός την αντιμετώπιση του προβλήματος της μεγάλης έλλειψης εργατικού δυναμικού ενόψει ελαιοσυγκομιδής και αφετέρου τη διασφάλιση ικανοποιητικών ημερομισθίων. Επιπλέον με τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που θα προμηθευτεί η Περιφερειακή Ενότητα, οι εργάτες γης θα εξετάζονται κατά τον ερχομό τους με ευθύνη του ατόμου που τους έχει καλέσει, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού του ιού".