Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 14:40

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για ενημέρωση του Μητρώου Αγροτών

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Λαμπρόπουλου για ενημέρωση του Μητρώου Αγροτών

Ερώτηση για ενημέρωση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από κατ’ επάγγελμα αγρότες, κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση: "Αυτές τις ημέρες, αγρότες καλλιεργητές ελιάς, με κατεύθυνση την ελαιοποίηση, προκειμένου να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση, μέτρο ευεργετικό και αναγκαίο, καταθέτουν τις αιτήσεις, με γραφειοκρατικές διαδικασίες, ουρές και συνωστισμούς εν μέσω πανδημίας. Η ιδιότητα των κατ’ επάγγελμα αγροτών αποδεικνύεται από την εγγραφή/ χαρακτηρισμό τους ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), όπως τηρείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), δηλαδή μέχρι τις 31/8/20. Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε προδημοσίευση του μέτρου, ως είθισται για όλα τα υπόλοιπα μέτρα του Π.Α.Α. για την έγκαιρη προετοιμασία των δυνητικά δικαιούχων, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες παραγωγοί, λόγω φόρτου εργασίας στον αγρό, να μην έχουν προβεί στην ενημέρωση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (μια διαδικασία, που δεν έχει κόστος οικονομικό γι’ αυτούς, παρά μόνο γραφειοκρατία, άρα δεν είχαν κάποιο δόλο), με συνέπεια η πληροφοριακή πλατφόρμα να μην δέχεται τις αιτήσεις τους. Είναι πραγματικά άδικο, παραγωγοί, που πληρούν τα τυπικά κριτήρια, τα εισοδήματά τους είναι αγροτικά, είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, να τίθενται εκτός και μία τόσο σημαντική ενίσχυση, που αποφάσισε η κυβέρνηση, να επισκιάζεται από τυπικούς λόγους.
Ερωτάται ο κ. υπουργός: Θα δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους παραγωγούς να ενημερώσουν τώρα το ΜΑΑΕ και να ενσωματωθούν τα στοιχεία τους στο πληροφοριακό σύστημα, με παράλληλη χορήγηση ολιγοήμερης παράτασης, ώστε να αποκατασταθεί ομαλά η αδικία;".


NEWSLETTER