Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 11:41

Ο Μαντάς για την επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Γράφτηκε από την
Ο Μαντάς για την επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια


"Οι διεθνείς συμμαχίες, η διπλωματία και η αποτροπή είναι τα δικά μας όπλα. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και το σημερινό νομοσχέδιο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια". Αυτό τονίζει σε δήλωσή του για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μαντά: «Κατά το τελευταίο έτος, η κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει τη δραστηριότητά της στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής σε σημαντικό βαθμό. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, δεδομένης της συστηματικής προσπάθειας της τουρκικής πλευράς για δημιουργία «τετελεσμένων» στην περιοχή μας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα που αντιμετωπίζουμε έχουν αλλάξει. Η Τουρκία απομακρύνθηκε από τη Δύση και υιοθέτησε εθνικιστικά και αντιδημοκρατικά πρότυπα και χαρακτηριστικά. Νιώθει και συμπεριφέρεται ως μια περιφερειακή «υπερδύναμη», η οποία αντί να λύνει τα εσωτερικά της ζητήματα, τα εξάγει με απρόβλεπτους και μονομερείς τρόπους σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και όσο και αν κάποιοι μιλούν για «έντιμους συμβιβασμούς», για πάση θυσία συνεννόηση και για συνιδιοκτησία, διαπράττουν ένα τραγικό λάθος. Δεν συζητάς με το λιοντάρι, με το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του. Η τουρκική παρεμβατικότητα στη Συρία και τον Καύκασο, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η προσπάθεια εισβολής στον Έβρο, το απαράδεκτο τουρκολυβικό μνημόνιο και οι «έρευνες» του "Ορούτς Ρέις" συνοδεία πολεμικού στόλου, λένε πολλά για τις προθέσεις των γειτόνων. Γιατί εδώ και είκοσι χρόνια η Τουρκία υπηρετεί το ένα και μοναδικό εθνικό της αφήγημα, ένα αφήγημα ζωτικού χώρου και κυριαρχίας έναντι των υπολοίπων, υπηρετώντας το με υπομονή και επιμονή. Η τουρκική γραμμή δεν αλλάζει και οι δικές μας επικλήσεις να «καθαρίσουν» το παιχνίδι οι σύμμαχοι και τα δικαστήρια, είναι ξεκάθαρα περιορισμένης αποτελεσματικότητας και ανεπαρκείς. Αυτά είναι τα δεδομένα μας και μαζί τους οφείλουμε να ζήσουμε και να πορευθούμε. Οι διεθνείς συμμαχίες, η διπλωματία και η αποτροπή είναι τα δικά μας όπλα. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και το σημερινό νομοσχέδιο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. Είναι ο δρόμος του δίκαιου και της νομιμότητας, τον οποίο μαζί με φίλιες χώρες ακολουθούμε. Και είναι αυτή η πολιτική που μας διαχωρίζει από τους άλλους, ενισχύοντας την αξιοπιστία μας και κάνοντάς μας περισσότερο πιστευτούς και υπολογίσιμους. Είναι ο δρόμος των συμμαχιών, του αλληλοσεβασμού και των ισότιμων διαπραγματεύσεων, είναι η διαδικασία που μας τοποθετεί ταυτοτικά στην πλευρά των λογικών και των συνεννοήσιμων, και όχι των κατσαπλιάδων. Γι’ αυτό πρέπει να τη διαφυλάξουμε και γι’ αυτό την υπηρετούμε. Και από την άλλη μεριά, η προμήθεια των νέων Rafale, η συνεργασία με το Ισραήλ για το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, η αναβάθμιση του στόλου και η αμυντική μας ετοιμότητα και επάρκεια, είναι οι δράσεις που στηρίζουν την αποτροπή. Αυτήν που τελικά οι ανατολικοί μας γείτονες φαίνεται να είναι και η μόνη που υπολογίζουν.
Η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα και να γίνει στρατηγικά και επιχειρησιακά αυτάρκης και αυτόνομη. Με αυτοπεποίθηση και σίγουρα βήματα, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ας θέσουμε τις βάσεις για μια ισχυρή, αυτοδύναμη και ώριμη Ελλάδα, που πατά γερά στα πόδια της και γνωρίζει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, απέναντι σε όποιον την επιβουλεύεται».


NEWSLETTER