Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 13:38

Τρία «καυτά» ζητήματα των αγροτών στη Βουλή από τον Θ. Δαβάκη

Γράφτηκε από την

Σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας, θέτει με Παρέμβαση του στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Στουρνάρα, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη και Περιβάλλοντος κ. Λιβιεράτο, ο Λάκωνας βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης.

 

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

Όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει η αγροτική μας παραγωγή και η κτηνοτροφία, μπορούν να αποτελέσουν το «όχημα» με το οποίο η πατρίδα μας θα καταφέρει να βγει από την κρίση. Η διαπίστωση αυτή στις μέρες μας είναι περισσότερο ορατή από ποτέ, με την ανεργία των νέων μας δυστυχώς να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται στροφή πολλών νέων προς την πρωτογενή παραγωγή της Ελληνικής περιφέρειας.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας τα οποία και πρέπει να επιλυθούν από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα οι εισφορές του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής είναι πολύ υψηλές και αφορούν πλέον και τα μη παραγωγικά δένδρα που περιλαμβάνονται στα δηλωθέντα στρέμματα από τον παραγωγό, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.

Εξάλλου παρά το γεγονός ότι δόθηκε παράταση στην αδειοδότηση των γεωτρήσεων ως τον Μάιο του 2013, πολλοί αγρότες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις για την υποβολή φακέλου και την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, εξαιτίας άλλων φορολογικών τους υποχρεώσεων, όπως για παράδειγμα πληρωμή ΦΑΠ προηγούμενων ετών, πληρωμή τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.α. Πρέπει επομένως να δοθεί και επιπλέον παράταση στην αδειοδότηση των γεωτρήσεων από τους αγρότες μας και πέραν της 15ης Μαΐου 2013, ώστε να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμείς τους υποθέσεις, ενώ παράλληλα η όλη διαδικασία πρέπει να απλοποιηθεί περαιτέρω, χωρίς να συνεπάγεται μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους αγρότες μας.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι και η πληρωμή της επιστροφής του ΦΠΑ προς τους αγρότες από το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία είναι συνδεδεμένη με την εξόφληση του τιμολογίου αγροτικών προϊόντων από τον έμπορο, με αποτέλεσμα όταν αυτή δεν γίνεται ο παραγωγός δεν μπορεί να πληρωθεί την επιστροφή του ΦΠΑ, παρά μόνον με δικαστική προσφυγή εναντίον του εμπόρου, με ότι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα και χρόνο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ λοιπόν οι κ.κ. Υπουργοί:

α) Υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ, οι οποίες είναι πολύ υψηλές και αφορούν ακόμη και τα μη παραγωγικά δένδρα;

β) Υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να δοθεί επιπλέον παράταση για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων από τους αγρότες και πέραν του Μαΐου του 2013, απλοποιώντας παράλληλα την όλη διαδικασία της αδειοδότησης ;

γ) Προτίθεται ο κ. Υπουργός Οικονομικών να επανεξετάσει τον τρόπο χορήγησης της επιστροφής του ΦΠΑ προς τους αγρότες, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργούνται προβλήματα με την εξόφληση του τιμολογίου αγροτικών προϊόντων από τους εμπόρους;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης