Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 10:00

Παράταση στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων ζητεί ο Λαμπρόπουλος

Γράφτηκε από την
Παράταση στην ενεργοποίηση  δικαιωμάτων ζητεί ο Λαμπρόπουλος

Ολιγοήμερη παράταση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης και τη διαδικασία των μεταβιβάσεων ζητεί με ερώτησή του ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση: "Και το φετινό έργο της ενεργοποίησης δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ διεξήχθη κάτω από τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία, παρ’ όλα αυτά τόσο οι αρμόδιοι φορείς υποβοήθησης (ΚΥΔ), ο φορέας συντονισμού όσο και η πλειονότητα των παραγωγών ανταποκρίθηκαν. Βέβαια να τονίσουμε πως δόθηκαν 55 μέρες για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων 650.000 παραγωγών, η οποία ολοκληρώθηκε για όσους δεν θα έχουν ποινή στις 30 Ιουνίου και συνεχίζεται με ποινή έως και τις 19 Ιουλίου και μόλις 34 μέρες (αν συνυπολογίσουμε τα Σάββατα) για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου. Με δεδομένο ότι αρκετοί ενδιαφερόμενοι έχουν εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο επερχόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών, κάτι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, για το οποίο ωστόσο θα πρέπει να υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση ενεργοποίησης και συνήθως αυτό συμβαίνει κατόπιν μεταβίβασης δικαιωμάτων από άλλους παραγωγούς, υπήρξαν περιπτώσεις που αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της ασφυκτικής προθεσμίας. Συνεκτιμώντας ότι η πλατφόρμα τόσο για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων όσο και για τη διαδικασία των μεταβιβάσεων τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία πιο αργά από ποτέ και με δεδομένο ότι η Ε.Ε. έχει παράσχει την ευελιξία στα κράτη-μέλη να επιμηκύνουν κατά βούληση τον χρόνο ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών, είναι αναγκαία η χορήγηση ολιγοήμερης παράτασης ιδιαίτερα στη διαδικασία των μεταβιβάσεων, ώστε να ικανοποιηθεί το σύνολο των δυνητικά ενδιαφερόμενων. Εκτιμούμε ότι μια ολιγοήμερη παράταση δεν θα έθιγε την ομαλή έκβαση του έργου και τις πληρωμές αυτού.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. υπουργός: Θα δώσει ολιγοήμερη παράταση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων και τη διαδικασία των μεταβιβάσεων των δικαιωμάτων;".


NEWSLETTER