Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 12:30

Επίκαιρη ερώτηση Μαντά για προσλήψεις στο ΕΣΥ

Γράφτηκε από την
Επίκαιρη ερώτηση Μαντά για προσλήψεις στο ΕΣΥ

Στη Βουλή πάει ο βουλευτής Περικλής Μαντάς τα θέματα στελέχωσης και προσλήψεων των ιατρών στο ΕΣΥ, καθώς και της έλλειψης κινήτρων και της γραφειοκρατίας που καθυστερούν τις προσλήψεις, ειδικά για τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας της επαρχίας.

Με επίκαιρη ερώτησή του που αναμένεται να απαντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο κ. Μαντάς ζητεί ενημέρωση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφορικά με το έκτακτο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προσλήφθηκε στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα ο βουλευτής αναφέρεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα «δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποιος σαφής προγραμματισμός» από την πλευρά της κυβέρνησης, ο οποίος να αφορά στο έκτακτο προσωπικό του ΕΣΥ, σημειώνοντας έμμεσα την ανάγκη να υπάρξει διαδικασία για τη μονιμοποίησή του.

Επίσης ο κ. Μαντάς ζητεί να μάθει για τις ενέργειες της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα που υφίσταται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της ελληνικής περιφέρειας, στα οποία συστηματικά εδώ και χρόνια προκηρύσσονται θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες όμως μένουν ακάλυπτες. Κατά τον κ. Μαντά σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα οφείλεται είτε στο χαμηλό ενδιαφέρον από την πλευρά των επαγγελματιών υγείας για τις θέσεις αυτές, γεγονός που υποδεικνύει ότι απαιτούνται περισσότερα κίνητρα, είτε σε γραφειοκρατικούς ή άλλους λόγους που οδηγούν συνήθως σε σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα οι θέσεις να παραμένουν ακάλυπτες για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σε άλλο σημείο της ερώτησής του ωστόσο, ο κ. Μαντάς αναγνωρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κυρίως μέσω ενίσχυσης του ΕΣΥ με επιπλέον κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Ημερήσιας Φροντίδας (ΜΗΦ), καθώς και κρίσιμων υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα σημειώνει τον μεγάλο αριθμό έκτακτων προσλήψεων που έχει πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που επιτρέπει στο δημόσιο σύστημα υγείας να διατηρείται σε απρόσκοπτη λειτουργία, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε πριν μερικούς μήνες, αλλά και ενόψει του υπόλοιπου φθινοπώρου και του χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.


NEWSLETTER