Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 12:29

Συνάντηση Σαμπαζιώτη με υψηλόβαθμους Βόσνιους αξιωματούχους

Συνάντηση Σαμπαζιώτη με υψηλόβαθμους Βόσνιους αξιωματούχους

Δεκαεπτά χρόνια από την ίδρυση του κράτους της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, όπως αυτό προέκυψε μετά τον αδελφοκτόνο πόλεμο του 1992-1995, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ντέιτον, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών σωμάτων των δυο οντοτήτων της χώρας, ο κ. Igor Radojičić  Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας Βοσνίας Ερζεγοβίνης και ο κ. Fehim  Škaljić Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πραγματοποίησαν για πρώτη φορά κοινή επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό. 

 

Αφορμή στάθηκε η πρόσκληση που τους είχε απευθύνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Οι Πρόεδροι των δύο αντιπροσωπευτικών σωμάτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης συναντήθηκαν εκτός των άλλων και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Σαμπαζιώτη.

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης των σέρβων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κ. Radojičić τόνισε πως «βρισκόμαστε εδώ για να αντλήσουμε δυνάμεις και μαθήματα από την ελληνική εμπειρία, στις ευρωατλαντικές δομές και στην οικονομία και να συνεργαστούμε επ’ ωφελεία του εμπορίου, του τουρισμού και της ενέργειας, αλλά και γενικότερα για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κ. Škaljić, σημείωσε ότι «ένα μέρος των Βαλκανίων είναι ήδη στην ευρωπαϊκή οικογένεια και παρ’ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ε.Ε., βλέπουμε το μέλλον μας μέσα σ’ αυτή, γιατί κι εμείς είμαστε μέλη της. Η Ελλάδα είναι φίλος που μας στηρίζει σ’ αυτόν το δρόμο. Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα είναι ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υποδέχεται κοινή αντιπροσωπεία από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, μετά από 17 χρόνια ύπαρξης του κράτους μας»

Ο κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι οι εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης επ’ ωφελεία της προόδου και της ευημερίας των δύο λαών, με θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το βαλκανικό γίγνεσθαι. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο έναντι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δραστηριοποιούμενη ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του εμπορίου όπου εξάγει μεταλλεύματα, κυρίως αλουμίνιο με τα υποπροϊόντα του, δέρματα, γούνες και όλα τα είδη των κονσερβοποιημένων αγροτικών προϊόντων. Υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής πρωτοκόλλου για την κατάργηση της διπλής φορολόγησης, που έχει εφαρμογή από 1-1-2013, για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των προϊόντων, ενώ επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-Σεράγεβου για την ανάπτυξη τόσο του εμπορίου όσο και του τουρισμού. 

Ο κ. Σαμπαζιώτης αναφέρθηκε, επίσης, στο αμοιβαίο ενδιαφέρον για συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην επέκταση και στον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία θα αναλάβει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2017. Στη συνάντηση επισημάνθηκε ακόμα η προσέγγιση στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα, όπου η φίλη χώρα έχει αναβαθμίσει την ακαδημαϊκή διδασκαλία των κλασικών ελληνικών σπουδών, καθώς και η ενδυνάμωση της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας που εκφράζεται με τη μετεκπαίδευση αξιωματικών τους στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές. 

Τέλος, συζητήθηκαν η ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, καθώς και η πορεία της προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, που η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια και σταθερότητα, αλλά και η θετική στάση της φίλης χώρας στους διεθνείς οργανισμούς έναντι των ελληνικών θέσεων και υποψηφιοτήτων.

Οι Πρόεδροι των Ομόσπονδων Κοινοβουλίων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ευχαρίστησαν την ελληνική πλευρά για τη στήριξή της στην ενταξιακή διαδικασία της χώρας τους, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το 2014, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι Πρόεδροι των Ομόσπονδων Κοινοβουλίων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ευχαρίστησαν την ελληνική πλευρά για τη στήριξή της στην ενταξιακή διαδικασία της χώρας τους, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το 2014, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Από το Γραφείο Τύπου του Δημήτρη Σαμπαζιώτη