Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 18:50

Αλιευτική ζώνη 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο ζήτησε ο Χρυσομάλλης (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Αλιευτική ζώνη 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο ζήτησε ο Χρυσομάλλης (βίντεο)

 

Την ανακήρυξη αλιευτικής ζώνης 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο ζήτησε ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης από τον επίτροπο, αρμόδιο για το Περιβάλλον και την Αλιεία Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, κατά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης τόνισε στον Ευρωπαίο επίτροπο πως αν συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη αλιεία από τα τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο, με τη χρήση μεθόδων που επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον, τότε ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν θα έχει αντίκρισμα. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα από τις 21 που βρέχονται από τη Μεσόγειο, που δεν έχει υπογράψει καμία σχετική με το ζήτημα διεθνή σύμβαση, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS) και της Συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών του 1995 για τα αλιευτικά αποθέματα (Fish Stocks Agreement). Αντίθετα, κατόρθωσε, μέσω της αλιευτικής συμφωνίας που υπέγραψε το 1990 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πετύχει και την άρση ισχύος για την Ανατολική Μεσόγειο της απόφασης 170/83 του Συμβουλίου της Ε.Ε., η οποία προβλέπει την προστασία των αλιευμάτων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εκτάσεις με την ανακήρυξη αλιευτικής ζώνης 12 μιλίων για τα κράτη-μέλη, με αυτό τον σκοπό. Η κατάσταση αυτή επιτρέπει στους Τούρκους ψαράδες να κινούνται ανεξέλεγκτα στο Αιγαίο και να ψαρεύουν στα όρια των χωρικών μας υδάτων με παράνομο εξοπλισμό και μεθόδους που προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στο θαλάσσιο περιβάλλον και στα αλιεύματα, παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή αλιευτική νομοθεσία. Δεν διστάζουν να ψαρεύουν γόνους ή να ψαρεύουν και κατά την περίοδο αναπαραγωγής, δεν παρέχουν στοιχεία για την αλιευτική δραστηριότητά τους και βέβαια ανταγωνίζονται με αθέμιτο τρόπο τους Έλληνες αλιείς.

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης ζήτησε από τον Ευρωπαίο επίτροπο να ασκηθούν όλες οι απαραίτητες πιέσεις στην Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να συμμορφωθεί με την κοινοτική αλιευτική νομοθεσία και βέβαια κατ’ ελάχιστον να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Αλιευτικά Αποθέματα, προκειμένου τα αλιευτικά σκάφη της να ελέγχονται από το Ελληνικό Λιμενικό. «Ειδάλλως, αποτελεί μονόδρομο η ακύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της συμφωνίας του 1990 με την Τουρκία, προκειμένου να εφαρμοστεί και από την Ελλάδα το άρθρο 20 του κανονισμού 1380/2013 περί κοινής αλιευτικής πολιτικής, το οποίο προβλέπει την επέκταση της αλιευτικής ζώνης στα 12 ν.μ. γύρω από τις ελληνικές ακτές, για την καλύτερη προστασία των αλιευμάτων. Αυτή είναι και η μόνη λύση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο Αιγαίο, απέναντι σε πειρατικές συμπεριφορές» κατέληξε ο Μεσσήνιος βουλευτής.


NEWSLETTER