Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 17:52

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Γράφτηκε από την

“Κίνδυνος νέων καταδικαστικών αποφάσεων από την Ε.Ε. για τη χώρα μας λόγω της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των προστατευόμενων περιοχών του Κυπαρισσιακού Κόλπου”, επισημαίνεται σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, μαζί με άλλους 27 βουλευτές του κόμματος.

Στην ερώτηση με αφορμή τις νέες συστάσεις προς τη χώρα μας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και τις παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, τονίζουν ότι “ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό του Κυπαρισσιακού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής του ως «Περιοχής Προστασίας της Φύσης», έκλεισε μία σοβαρή εκκρεμότητα της χώρας μας, όσον αφορά στην προστασία του φυσικού κεφαλαίου και της βιοποικιλότητας, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη της περιοχής”.

Σημειώνουν πως “η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το ΥΠΕΝ όλο αυτό το διάστημα επέδειξε χαρακτηριστική απροθυμία να εφαρμόσει την περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ υπήρξε και συντονισμένη προσπάθεια για την κατάργηση του παρόντος ΠΔ και τον επανασχεδιασμό του.

Ως αποτέλεσμα η χώρα έλαβε νέα προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2020 για τη μη πλήρη συμμόρφωση της χώρας μας στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2016.

Παράλληλα, σε συνέχεια των ανωτέρω παλινωδιών, προ ημερών η Σύμβαση της Βέρνης, φορέας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της άγριας ζωής, προχώρησε σε νέες συστάσεις προς την Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και τις παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου”. Μπρος στον κίνδυνο “να προκληθούν νέες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νέες καταδίκες για τη χώρα μας” οι τομεάρχες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης:

“1. Τι απαντά το ΥΠΕΝ σε ό,τι αφορά τις νέες συστάσεις της Σύμβασης της Βέρνης και τις αιτιάσεις της περί «ανεπαρκούς εφαρμογής της νομοθεσίας»;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το ΥΠΕΝ ως προς την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί στην προστατευόμενη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου και του Κόλπου Λαγανά Ζακύνθου, λόγω των παράνομων διανοίξεων οδών, αυθαιρέτων κατασκευών και καταστροφών στη βιοποικιλότητα του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής; Εχουν συνταχθεί νέες εκθέσεις των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και έχουν επιβληθεί οι εκ του νόμου προβλεπόμενες κυρώσεις και πρόστιμα στους υπευθύνους;

3. Με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η ομαλή διαχείριση και προστασία ενός τόσο ευαίσθητου οικοσυστήματος, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε τους φορείς διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και έχει εκ των προτέρων υπονομεύσει το διάδοχο σχήμα, αφαιρώντας του την αρμοδιότητα γνωμοδότησης για έργα που μπορούν να επηρεάσουν το οικοσύστημα ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών;”.