Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 12:56

Δρίτσας για Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας: "Περίεργη ανευθυνότητα έως και σκάνδαλο"

Γράφτηκε από την

Συζήτηση την σύμβαση του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αναφέρει το ieidiseis.gr o βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών και Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε από το βήμα της Βουλής: 

"Σήμερα (Παρασκευή 19/11) το μεσημέρι, συζητιέται στη Βουλή η Επίκαιρη Επερώτηση του συνόλου των μελών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρώτο υπογράφοντα τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και θα παρέμβει στη συζήτηση.

Η Επίκαιρη Επερώτηση απευθύνεται προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και αφορά την Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ που πρόσφατα συνομολογήθηκε μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ, για την ανάθεση στην ισραηλινή εταιρεία ELBIT της οργάνωσης και λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται συμβατικά (προς το παρόν) σε 1,849 δις ευρώ για είκοσι χρόνια, θεωρείται όμως βέβαιο με βάση τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, ότι στην πραγματικότητα θα φτάσει κατ’ ελάχιστον σε 2,8 δις. Εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, είναι και η εμπροσθοβαρής πρόβλεψη καταβολής από το ελληνικού Δημόσιο, του 1/3 του συνολικού ποσού, μέσα στην πρώτη τριετία της εικοσαετούς διάρκειας της Συμφωνίας.

Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση του Υπουργού κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου για την οποία έδωσε «θετική γνώμη» η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, ήταν για κόστος 1,375 δις ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έδωσαν «αρνητική γνώμη». Ω του θαύματος, τέσσερις μήνες μετά, το κόστος αυξήθηκε κατά 475 εκ. ευρώ, δηλαδή κατά 35%! Αυτό συνέβη χωρίς την ενημέρωση και έγκριση της Επιτροπής, που σημαίνει απλά και καθαρά ότι, η Συμφωνία όπως τελικά διαμορφώθηκε δεν έχει την έγκριση της Βουλής, έστω και κατά την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι πράγματι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για την Άμυνα της χώρας και είναι γνωστό δεκαετίες τώρα, ότι οι Έλληνες πιλότοι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και βρίσκονται στις πρώτες θέσεις αξιολογούμενης επάρκειας και ικανότητας, παγκοσμίως. Αυτό δεν έχει συμβεί κατά τύχη. Στην Καλαμάτα λειτουργεί Κέντρο Εκπαίδευσης εδώ και δεκαετίες, ενώ από το 2000 σχεδιάστηκε η αναβάθμισή του σε Διεθνές Κέντρο, σχέδιο όμως που έμεινε στα χαρτιά. Από το 1960 εκπαιδεύονται οι νέοι πιλότοι στη Σχολή Ικάρων και σε άλλα μικρότερης δυναμικότητας Κέντρα, ενώ από το 1982 η Πολεμική Αεροπορία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στέλνει εκπαιδευτές στο Εκπαιδευτικό Κέντρο των Η.Π.Α., διαδικασία που έχει δημιουργήσει σε βάθος χρόνου, ένα πολυάριθμο σώμα έμπειρων και δοκιμασμένων εκπαιδευτών τεράστιας κατακτημένης τεχνογνωσίας. Οι εκπαιδευτές αυτοί στη συνέχεια επανερχόμενοι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και εκπαιδεύουν Έλληνες πιλότους με τον καλύτερο τρόπο.

Η ίδρυση και λειτουργία του αναβαθμισμένου Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ήταν επιλογή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και έθεσε ξανά μετά από πολυετή αδράνεια σε κίνηση, το σχέδιο αυτό. Ετοιμάστηκε γι’ αυτόν τον λόγο από τα ανώτατα Επιτελεία της Πολεμικής Αεροπορίας, ειδική μελέτη για τον εξοπλισμό, την αναμόρφωση, τη στελέχωση και τη λειτουργία του Κέντρου, με προϋπολογιζόμενο κόστος σε βάθος εικοσαετίας, 760 εκ. ευρώ, συνυπολογισμένων των μισθών και των καυσίμων πτήσεων. Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2017 ενώ ταυτόχρονα, τέθηκαν υπό εξέταση προτάσεις από διάφορες χώρες με βάση τις οποίες με προσφορά leasing (την ίδια μέθοδο δηλαδή που επέλεξε τώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με το Ισραήλ), μετά από κατάθεση ανταγωνιστικών προσφορών το προτεινόμενο κόστος εικοσαετίας είχε φτάσει περίπου σε 1,2 δις ευρώ, ετήσιο κόστος δηλαδή περίπου 60 εκ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με την τωρινή Συμφωνία, κατά 53%.

Είναι ενδιαφέρον, ότι και με αυτό το κόστος των 1,2 δις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν προχώρησαν σε σύναψη συμφωνίας, γιατί η προτεραιότητά μας και η κύρια στόχευση, ήταν το Διεθνές Κέντρο να γίνει από εμάς, με τις δικές μας δυνάμεις και υπό εθνικό έλεγχο και με βάση εκκίνησης την προαναφερθείσα μελέτη του 2017.

Τούτο γιατί πρώτον, έτσι εξοικονομούνται πολύ μεγάλα ποσά, δεύτερον διατηρείται στην κρίσιμη αυτή δραστηριότητα ο ελληνικός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα και τρίτον, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να συναφθούν διακρατικές συμφωνίες με τις Πολεμικές Αεροπορίες δεκάδων κρατών, να εκπαιδεύεται εδώ πολύ μεγαλύτερος αριθμός πιλότων άλλων χωρών, κάτι που επί δεκαετίες συμβαίνει αλλά με τις υπάρχουσες δυνατότητες σε σημαντικά μικρότερο αριθμό. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, ότι και τα οικονομικά και τα εθνικά οφέλη από μία τέτοια επιλογή, είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Σημειωτέον ότι, η παραπάνω επιλογή εκτός των άλλων ωφελημάτων, θα εξασφάλιζε τη συντήρηση και τις επισκευαστικές εργασίες των εκαπιδευτικών αεροσκαφών, από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, δηλαδή κυρίως από την ΕΑΒ, κάτι που η Κυβέρνηση αποφεύγει να διαβεβαιώσει, ότι έχει το εξασφαλίσει.

Σήμερα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παραχωρεί το δικαίωμα στην ισραηλινή εταιρεία να μας νοικιάσει με τη μέθοδο leasing, δικά της αεροπλάνα, προσομοιωτές, υποδομές, συστήματα και υπηρεσίες, διατηρώντας προνομιακά το management του Κέντρου. Έτσι εμμέσως πλην σαφώς, καρπώνεται το Ισραηλινό κράτος την υψηλού επιπέδου ελληνική εκπαιδευτική τεχνογνωσία και αναπτύσσει ανεξέλεγκτα, τις δικές του διεθνείς σχέσεις. Όλα αυτά, με τεράστιο, αδικαιολόγητο και ανεξήγητο κόστος. Σημειώνουμε επίσης ότι η προαναφερθείσα Συμφωνία, είτε η Διακρατική είτε με την ισραηλινή εταιρεία ELBIT, δεν έχει έρθει προς έγκριση στη Βουλή και σε όλα τα ερωτήματά μας και τις πιέσεις μας, ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σιωπά χαρακτηριστικά. Είναι αδιανόητο οι Συμφωνίες αυτές να μην έρθουν προς έγκριση στη Βουλή.

Όλα αυτά, τα έχουμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη στις συνεδριάσεις της αρμόδιας Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, η λειτουργία της οποίας ορθώς διέπεται από κανόνα εμπιστευτικότητας, δηλαδή μυστικότητας. Είναι όμως επίσης αδιανόητο, η Κυβέρνηση να αξιοποιεί αυτόν τον κανόνα προς την κατεύθυνση της απόλυτης αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας.

Πρόκειται για Συμφωνία σκάνδαλο! Ακόμα χειρότερα, η Συμφωνία αυτή αντιστρατεύεται τόσο τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όσο και την προστασία του αμυντικού σχεδιασμού με βάση τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Γι’ αυτό και η Επίκαιρη Επερώτηση την οποία καταθέσαμε στις 8 Οκτωβρίου 2021 και μετά από μεγάλες πιέσεις μας συζητιέται σήμερα, είναι η αρχή για στοχευμένης προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ακύρωση αυτής της Συμφωνίας.

Παραθέτω κλείνοντας προς ενημέρωση των αναγνωστών, τα επτά ισχυρά και κρίσιμα ερωτήματα τα οποία απευθύνουμε προς τον κ. Υπουργό:

1. Γιατί έχετε υπογράψει Διακρατική Συμφωνία ίδρυσης Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα με συνολικό κόστος 1,850 δις ενώ η ανάλογη προσφορά leasing που είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ - κατόπιν κατάθεσης ανταγωνιστικών προσφορών και πίεσης του κόστους προς τα κάτω - είχε κόστος περίπου 1,2 δις ευρώ και ετήσιο κόστος περίπου 60 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 53% σε σχέση με τη Συμφωνία ;

2. Μετά από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία και η οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης η εμπροσθοβαρής πίεση στα δημοσιονομικά είναι δεδομένη. Με ποιο σκεπτικό έχετε συμφωνήσει την καταβολή του ενός τρίτου του ποσού 1,847 δις ευρώ στην περίοδο 2022-2024;

3. Με ποια διαδικασία έγινε η σύγκριση των κατατεθειμένων προτάσεων;

4. Είχατε εξετάσει μια λύση απευθείας αγοράς των αναγκαίων σύγχρονων εκπαιδευτικών πτητικών μέσων με επισκευή και αναβάθμιση υφιστάμενων εκπαιδευτικών αεροσκαφών, αξιοποιώντας τον υψηλό βαθμό εκπαίδευσης και την επίσης υψηλή τεχνογνωσία των Ελλήνων πιλότων και του Επιτελείου, καθώς και τη συνδρομή της ΕΑΒ; Τι κόστος και ποια οφέλη θα είχε αυτή η λύση σε σύγκριση με την επιλογή για leasing που κάνατε;

5. Για ποιο λόγο ακριβώς μέσα σε τέσσερις μήνες αυξήθηκε κατά 35% το αρχικό συμφωνηθέν κόστος από 1,375 δις σε 1,849 δις;

6. Θα υπάρχει συμμετοχή ελληνικών εταιρειών, όπως της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), στην υποστήριξη των πτητικών μέσων;

7. Θα φέρετε προς έγκριση ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου το τελικό κείμενο της υπογραφείσας Συμφωνίας;"