Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 22:01

Βολές Χαρίτση για τον προϋπολογισμό

Γράφτηκε από την
Βολές Χαρίτση για τον προϋπολογισμό

 

“Eχουμε μπροστά μας έναν προϋπολογισμό αβεβαιότητας, ανασφάλειας και ανισοτήτων” δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022.

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “αντί να αντιμετωπίσει ευθέως τις πολλαπλές κρίσεις, ποντάρει ουσιαστικά στη γρήγορη «εξαφάνιση» της πανδημίας, στην «παροδικότητα» του πληθωρισμού και στην υπεραισιόδοξη επιτάχυνση του Ταμείου Ανάκαμψης”.

“Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλάει για μία άλλη χώρα: με ιλιγγιώδη ανάπτυξη, νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και επενδυτική έκρηξη” υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, αντιπαραβάλλοντας: “Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημαίνουν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα υπολείπεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ από αυτό του 2019”, ενώ “η έκθεση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ δείχνει ότι τον Οκτώβριο 2021 η ακρίβεια μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% και το Νοέμβριο κοντά στο 10%”. Επιπλέον, παρατήρησε ότι “στην ετήσια έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι τα αποθέματα άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 15,7% μετά από μία πολύ σημαντική ανάκαμψη που είχε συντελεστεί κατά την περίοδο 2015-2019”.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Μεσσήνιος βουλευτής επισήμανε ότι πως “στον προϋπολογισμό του 2021 υπολογίζατε δαπάνες 2,6 δισ., τώρα μιλάτε για 600 εκ. και φαίνεται ότι οι πραγματικές δαπάνες για το 2021 δεν θα ξεπεράσουν τελικά τα 150 εκ.”. Τόνισε ότι “την ίδια στιγμή με το πάγωμα στις πληρωμές του ΕΣΠΑ, θέτετε σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που εκτελούνται κατά κύριο λόγο από την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα, τις μισθοδοσίες χιλιάδων εργαζόμενων, τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων”.

Σημείωσε, ακόμα, ότι “η ανάκαμψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μια ανάκαμψη τύπου Κ: Λίγοι και ισχυροί θα φύγουν όντως προς τα πάνω, αλλά οι πολλοί θα μείνουν πίσω” και κατέληξε: “Οσο οξύνεται η υγειονομική, η οικονομική και η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, τόσο θα μεγαλώνει η απόσταση της κυβέρνησης από την κοινωνία, αλλά και η απογοήτευση και η οργή της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτή την απογοήτευση δεν θα την αφήσουμε να μετατραπεί σε παραίτηση, αλλά σε δύναμη κοινωνικής αυτοπεποίθησης και πολιτικής αλλαγής”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER