Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 21:31

Λαμπρόπουλος για Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

Λαμπρόπουλος για Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

 

Εισηγητής του νομοσχεδίου «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών» του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν χθες ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Στην αρχή της εισήγησής του ο κ. Λαμπρόπουλος είπε: "Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η μεταρρύθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για τη βελτίωση της ποιότητας και του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης. Σε ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η καθυστερημένη απονομή της δικαιοσύνης, εκτός από τις σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις που συνεπάγεται για τους πολίτες και το κράτος, αποτελεί σημαντικό πλήγμα στο κράτος δικαίου. Η κοινωνία, η οικονομία και γενικότερα οι απαιτήσεις των καιρών επιβάλλουν γρήγορες και δίκαιες αποφάσεις. Αυτό θα το επιτύχουμε με δικαστές σύγχρονους, που θα διαθέτουν άριστη και πολύπλευρη κατάρτιση, ανεξάρτητη γνώμη, ορθή κρίση, ήθος, σοβαρότητα, σεμνότητα, πίστη στη δημοκρατία. Οι πολίτες απαιτούν ο δικαστής που καλείται να εφαρμόσει τον νόμο και να αποδώσει δικαιοσύνη να είναι παράδειγμα στην κοινωνία και ποτέ να μην γίνεται αντικείμενο δυσμενών συζητήσεων για ανάρμοστες συμπεριφορές και ποινικά κολάσιμες πράξεις, που πλήττουν αδίκως όλο το δικαστικό σώμα και την εμπιστοσύνη των πολιτών".

Ο κ. Λαμπρόπουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιλογή των εκπαιδευόμενων λέγοντας: "Στο νομοσχέδιο καθορίζονται όλα αυτά που αφορούν την επιλογή των εκπαιδευομένων, με την προκήρυξη του διαγωνισμού κατ’ έτος έως το τέλος Μαΐου, τα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στον διαγωνισμό, τις αιτήσεις συμμετοχής, την επιτροπή εισαγωγικού διαγωνισμού, τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, τα στάδια του διαγωνισμού, τη βαθμολόγηση των υποψηφίων, την εγγραφή των επιτυχόντων, καθώς και τις αποδοχές τους. Ο εισαγωγικός διαγωνισμός προβλέπει τρία στάδια: Τη γραπτή εξέταση ξένης γλώσσας, που καθίσταται πλέον προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στη Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου συμμετέχουν στο δεύτερο, το οποίο περιλαμβάνει γραπτή εξέταση και το τρίτο προφορική. Ο τελικός βαθμός επιτυχίας κάθε υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα του μέσου όρους της γραπτής δοκιμασίας με συντελεστή βαρύτητας -ελπίζουμε, κύριε υπουργέ, να γίνει εδώ μια αλλαγή και να έρθει στο 75%- και του μέσου όρου της προφορικής διαδικασίας με συντελεστή 25%. Ο διαφανής και αντικειμενικός τρόπος επιλογής της επιτροπής του διαγωνισμού αποτελεί εγγύηση για το αδιάβλητο και της προφορικής εξέτασης. Οι διαγωνιζόμενοι εισέρχονται στη σχολή με αδιάβλητες εξετάσεις και ολοκληρώνουν την κατάρτισή τους μόνο με επιτυχείς εξετάσεις. Ο τελικός βαθμός προσαυξάνεται κατά ένα δέκατο της μονάδας για κάθε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα και για όχι περισσότερα από δύο. Ένα πολύ σημαντικό μέρος τους νομοσχεδίου αφορά την αξιολόγηση ήθους και συμπεριφοράς, αλλά και την ψυχιατρική διερεύνηση, μετά από την ολοκλήρωση και του δεύτερου σταδίου κατάρτισης. Οι επιτυχόντες εκπαιδευόμενοι κρίνονται ως προς το αν θεωρούνται κατάλληλοι για την άσκηση των καθηκόντων του δικαστικού λειτουργού τα οποία πρόκειται να τους ανατεθούν. Υψίστης σημασίας αποστολή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών είναι και η διαρκής επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, που αποσκοπεί στον εμπλουτισμό των γνώσεών τους και στη συνεχή ενημέρωσή τους σε θέματα που έχουν σχέση με την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου με τακτικά και έκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης". 

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε: "Η υπερψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι έμπρακτη στήριξη στους νέους, αλλά και στο σύνολο του δικαστικού σώματος. Η ομοφωνία μας σήμερα θα στείλει ένα ισχυρό και ελπιδοφόρο μήνυμα στον ελληνικό λαό, εν ονόματι του οποίου εκδίδονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων μας. Με αυτό το νομοσχέδιο, αν και αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την αναβάθμιση του δικαστικού σώματος, δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Οι προσπάθειες που μέχρι τώρα έχουν γίνει από την κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι μεγάλες και προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα νομοσχέδια. Η οργάνωση και σωστή λειτουργία των δικαστηρίων ενισχύεται καθημερινά και θα πρέπει να συνεχίζει να ενισχύεται με το κατάλληλο προσωπικό, δικαστικούς υπαλλήλους και μέσα. Οφείλουμε όλοι να επιδεικνύουμε, σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη, σεβασμό, κοινή προσπάθεια, διάθεση για διάλογο, σύγκλιση απόψεων. Θα είναι η καλύτερη υπηρεσία που έχουμε προσφέρει για την αναβάθμιση της ποιότητας και του χρόνου απονομής της".