Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 21:33

Χαρίτσης: “Πρωτοφανές φαινόμενο καρτελοποίησης και ακρίβειας”

Γράφτηκε από την
Χαρίτσης: “Πρωτοφανές φαινόμενο καρτελοποίησης και ακρίβειας”

“Η οικονομία αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές φαινόμενο καρτελοποίησης και ακρίβειας, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στο δόγμα της αυτορρύθμισης της αγοράς” τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για το Δίκαιο Ανταγωνισμού.

Ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε ότι “η επιβολή κανόνων, η αποφασιστική ρύθμιση, η σύγκρουση με την κερδοσκοπία και τα ισχυρά συμφέροντα αποτελούν μονόδρομο, ειδικά στην σημερινή δύσκολη συγκυρία” και σημείωσε πως “η χώρα έχει την ατυχία να έχει μια κυβέρνηση που επιμένει στο δόγμα της αυτορρύθμισης της αγοράς, ενώ η οικονομία αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές φαινόμενο καρτελοποίησης”. Ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανέφερε “το λιανεμπόριο και την πώληση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας”. “Αφήσατε ανεξέλεγκτη την χονδρεμπορική αγορά, επιλέγοντας ουσιαστικά να προστατεύσετε το κερδοσκοπικό σύστημα που έχει στηθεί γύρω από την ενέργεια” σχολίασε χαρακτηριστικά.
Επικρίνοντας την κυβέρνηση, παρατήρησε ότι “προχωρήσατε σε επιλεκτική ενσωμάτωση, και μάλιστα με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους, μιας σημαντικής ευρωπαϊκής οδηγίας για τις εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού, παραλείποντας κρίσιμες διατάξεις που ορίζουν ότι οι προϋποθέσεις παύσεως μελών των ανεξάρτητων αρχών θα πρέπει να ορίζονται προ του διορισμού τους και όχι εκ των υστέρων”.
Υπενθύμισε πως “η ΝΔ θέσπισε εκ των υστέρων ασυμβίβαστο για να απομακρύνει αιφνιδιαστικά την τότε πρόεδρο, την αντιπρόεδρο και άλλα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού”, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι “εγκατέλειψε το πλαίσιο του κειμένου διαβούλευσης που έδινε την δυνατότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρεμβαίνει σε κρίσιμες αγορές”.
Καταλήγοντας, διερωτήθηκε “πώς ακριβώς θα παταχθούν τα ολιγοπωλιακά φαινόμενα; Με μια Επιτροπή Ανταγωνισμού που δεν έχει εργαλεία στα χέρια της, που είναι υποστελεχωμένη και που σε συγκεκριμένες αγορές δεν μπορεί να παρέμβει;” και παρατήρησε: “Σε μια εποχή όπου οι αθέμιτες πρακτικές πλήττουν πολύ κρίσιμες αγορές, φαίνεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ρύθμιση αλλά η απορρύθμιση και η υπερσυγκέντρωση εξουσιών”.


NEWSLETTER