Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 19:26

Μαντάς για νοσούντες λογιστές και φοροτεχνικούς

Μαντάς για νοσούντες λογιστές και φοροτεχνικούς

Τη διεύρυνση του πλαισίου παρατάσεων και διευκολύνσεων που παρέχει η Πολιτεία σε λογιστές και φοροτεχνικούς που αποδεδειγμένα νοσούν από Covid-19, ώστε να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις ανωτέρας βίας, ζήτησε με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς στην ερώτησή του, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία «έθεσε σε εφαρμογή ένα ευρύ εθνικό σχέδιο με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων στην οικονομία και την εργασία», θεσμοθετώντας πολλαπλά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας (διαδοχικοί κύκλοι Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας, αναστολή συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μείωση ενοικίων, κ.ο.κ.). Τα μέτρα όμως αυτά επιβάρυναν τους λογιστές και φοροτεχνικούς με σημαντικό πρόσθετο φόρτο εργασίας, αφού κατά κύριο λόγο αυτοί ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν τις αντίστοιχες καταχωρίσεις στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ενώ παράλληλα καταστάθηκαν απολύτως απαραίτητοι για την εύρωστη λειτουργία των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που υποστηρίζουν».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η κυβέρνηση αναγνώρισε τις επιπλέον δυσκολίες που έχουν ανακύψει και για τον λόγο αυτό νομοθέτησε τη δυνατότητα παράτασης της υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων που πραγματοποιούν λογιστές και φοροτεχνικοί, στην περίπτωση που αποδεδειγμένα νοσούν από COVID-19.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μαντάς ζητά να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ που ακόμα εκκρεμεί με την οποία καθορίζονται οι επιμέρους λεπτομέρειες της ρύθμισης. Επίσης ζητά η προσέγγιση αυτή «να μην αφορά μόνο την Covid-19, αλλά να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις όπου υφίσταται ανωτέρα βία». Ειδικότερα σημειώνει ότι «εφόσον η Πολιτεία ορθά αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα που έχουν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί», θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τις περιπτώσεις τεκμηριωμένης ασθένειας που δεν επιτρέπουν στον λογιστή-φοροτεχνικό να εργαστεί, καθώς και ειδική πρόβλεψη για τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή θανάτου, όπου θα πρέπει να οριστεί διάθεση επαρκούς χρονικού διαστήματος «για την υποβολή των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων».

Τέλος ο βουλευτής ζητά να υπάρξει «θέσπιση ποινών», ώστε να αποφευχθεί η τυχόν καταστρατήγηση των ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων.