Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 21:46

Λαμπρόπουλος κατά ΣΥΡΙΖΑ για "Χρηματιστήριο Ενέργειας"

Γράφτηκε από την

 

«Ποιοι νομοθέτησαν το "Χρηματιστήριο Ενέργειας", που τόσα ακούμε κάθε μέρα; Ο κ. Τσίπρας το νομοθέτησε το 2018. Επίσης, τη ρήτρα αναπροσαρμογής που τόσα ακούμε, ποιος την αποδέχτηκε τόσα χρόνια; Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας".

Τα παραπάνω είπε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος στην τοποθέτησή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της επιτροπής από τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για θέματα αρμοδιότητάς της.

Μιλώντας για τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης ο κ. Λαμπρόπουλος είπε: "Σε όλο, λοιπόν, αυτό το μεγάλο πρόβλημα η κυβέρνηση έσπευσε από το φθινόπωρο και πήρε μέτρα. Διέθεσε αρκετά χρήματα ως όφειλε να κάνει, γιατί είναι μια κυβέρνηση που στηρίζεται στο λαό, στον απλό πολίτη. Έχουμε δώσει σε επιδοτήσεις το 2% του ΑΕΠ. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει το 0,6%. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν δοθεί 4,3 δισ. ευρώ".

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Λαμπρόπουλου: "Έχουμε καλέσει σήμερα εδώ στην Επιτροπή μας, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να συζητήσουμε για την ακρίβεια στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα.

Όπως είναι γνωστό η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εποπτεύει τις ενεργειακές αγορές, τις τιμές, τον ανταγωνισμό, τη λειτουργία. Όπως όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές δίνουν λόγο μόνο στη Βουλή των Ελλήνων και δεν ακούνε τίποτα άλλο, μόνο τον νόμο που προβλέπει τις αρμοδιότητές τους. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και αυτό επιδιώκει και η σημερινή κυβέρνηση και όλοι μας, πιστεύω ότι οι βουλευτές εδώ, ότι στηρίζουμε και θέλουμε οι Ανεξάρτητες Αρχές να λειτουργούν μόνο για τον πολίτη και σύμφωνα με τον νόμο και το Σύνταγμα.

Σκοπός της συζήτησης, θα επαναλάβω και εγώ πάλι, όπως το είπε και στην αρχή ο Εισηγητής μας, ο κ. Τραγάκης, είναι η προστασία των καταναλωτών. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος εδώ στην αίθουσα και οποιοσδήποτε πολιτικός που να μην θέλει την προστασία των καταναλωτών και να μην την επιδιώκει. Εγώ προσωπικά και όλοι μας, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αμφισβητεί και τις δικές μας προθέσεις.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, τον Σεπτέμβριο, η οικονομία διεθνώς ανέκαμψε, επανεκκίνησε και χρειάστηκε περισσότερο πετρέλαιο, περισσότερο φυσικό αέριο. Ήρθε, όμως και ο πόλεμος. Όλα αυτά, λοιπόν, τινάχτηκαν στον αέρα και το ρεύμα και το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτή είναι η ταυτότητα: «Πανδημία, φοβερός πόλεμος». Παράλληλα, εκτινάχθηκαν και τα τρόφιμα στον αέρα. Αυτή είναι η ταυτότητα.

Ούτε ο πρωθυπουργός, όπως λαϊκίζει και λέει η αντιπολίτευση, ούτε κανένας άλλος, γιατί δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης, είναι πρόβλημα όλου του κόσμου. Καταστρέφεται η Ουκρανία από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας, καταστρέφεται και η ίδια η Ρωσία, αλλά καταστρέφονται και γονατίζουν και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ποιοι νομοθέτησαν το «Χρηματιστήριο Ενέργειας», που τόσα ακούμε κάθε μέρα;

Ο κ. Τσίπρας, το νομοθέτησε το 2018. Επίσης, τη ρήτρα αναπροσαρμογής που τόσα ακούμε, ποιος την αποδέχτηκε τόσα χρόνια; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο κ. Τσίπρας. Σε όλο, λοιπόν, αυτό το μεγάλο πρόβλημα η κυβέρνηση έσπευσε από το φθινόπωρο και πήρε μέτρα. Διέθεσε αρκετά χρήματα ως όφειλε να κάνει, γιατί είναι μια κυβέρνηση που στηρίζεται στο λαό, στον απλό πολίτη.

Έχουμε δώσει σε επιδοτήσεις το 2% του ΑΕΠ. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει το 0,6%. Μέχρι τον Ιούνιο, θα έχουν δοθεί 4,3 δισ. ευρώ.

Από τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουν μέτρα, να αντιμετωπίσει συνολικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτα. Γι’ αυτό και αποφάσισε η δική μας κυβέρνηση να πάρει μόνη της μέτρα.

Τα μέτρα, που έχουμε πάρει μέχρι τώρα κάλυπταν τα 7 στα 10 νοικοκυριά, που είχαν κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες.

Με τα νέα μέτρα μέχρι το 85% των αυξήσεων θα καλύπτεται. Το 90% των κερδών, όπως πολύ ακούστηκε, θα επιστραφεί στους πολίτες. Εμπιστευόμαστε την Ανεξάρτητη Αρχή, να κάνει τη δουλειά της όπως αυτή ξέρει και να μας υποδείξει το τελικό ποσό και να μας πει αυτό, και η κυβέρνηση όπως έχει δεσμευτεί -ο πρωθυπουργός- θα φορολογήσει με το 90%. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στο 25%, εμείς λέμε το 90%. Θα τα πάρουμε και θα τα δώσουμε στους πολίτες. Θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Θα μπει πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική. Θα καλυφθούν αναδρομικά το 60% της αύξησης, για όλες τις παροχές κύριας κατοικίας για τους πρώτους πέντε μήνες του 2022. Το «δώσ’ τα όλα», δεν είναι για τέτοιες εποχές. Οι οικονομίες κλονίζονται και η δική μας οικονομία, που έχει περάσει μια δεκαετία δύσκολη, πρέπει να είναι και πιο προσεκτική.

Στην πανδημία μας λέγαμε από την αρχή της πανδημίας «δώσ’ τα όλα», δώστε περισσότερα. Κράτησε η πανδημία τόσα χρόνια τώρα, κι αν δεν είχαμε φερθεί με σύνεση και διορατικότητα τι θα δίναμε την επόμενη. Τα ίδια λέγατε το 2012 για τον ΕΝΦΙΑ και τώρα λέτε μην πληρώνετε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τότε λέγατε τον ΕΝΦΙΑ να μην τον πληρώσετε. Ήρθατε εσείς μετά κυβέρνηση και βεβαίως τον πληρώσανε τον ΕΝΦΙΑ, και πολλοί έτριβαν τα μάτια τους με τα χρήματα που είχαν μαζευτεί. Αυτές τις πολιτικές κάνατε τότε λαϊκισμός, λαϊκισμός και σήμερα, αλλά δεν είναι το 2022 όπως το 2012. Αυτό να το καταλάβετε.

Τώρα μας λέτε για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ότι μέχρι να αποφασίσουν τα δικαστήρια και τι θα αποφασίσουν τα δικαστήρια και τι θα γίνει μετά, «παραμύθια». Όσον αφορά τα εργοστάσια, κλείσανε τα περισσότερα εργοστάσια επί των ημερών σας και αυτά που έκλεισαν επί των ημερών μας τα 4, τα είχατε εσείς προγραμματίσει. Μειώσατε ναι ή όχι τη λιγνιτική παροχή κατά 50%; Τη μειώσατε. Και δημοκοπάτε σήμερα και ψεύδεστε και κοροϊδεύετε τον κόσμο. Η παραγωγή ρεύματος με λιγνίτη πριν την κρίση, είναι γνωστό σε όλους ότι ήταν πανάκριβη. Πορτογαλία μας λέτε, Ισπανία μας λέτε, δεν είναι τα ίδια και στο κάτω-κάτω η Πορτογαλία, μέχρι πρότινος είχε 30% ακριβότερο ρεύμα και η Ισπανία 60%.

Μην επενδύετε στην καταστροφή, επένδυσαν και άλλοι και πρόσφατα, και στην πανδημία και στην ακρίβεια, αλλά οι Γάλλοι ψηφοφόροι, έδωσαν το μήνυμα στην κυρία που επένδυσε εκεί, το ίδιο θα πάθετε και εσείς το ίδιο.

Η Ευρώπη ζει ένα σκληρό πόλεμο και οφείλουμε όλοι, με σύνεση να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει και πόσο θα τελειώσει. Οφείλουμε όλοι, να συνεισφέρουμε και να πάρουμε μέτρα για να στηρίξουμε τον ευάλωτο πολίτη, και αυτό κάνει αυτή η κυβέρνηση και θα κάνει με όλες της τις δυνάμεις για όσο χρειαστεί".