Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 11:54

Ευελιξία για μετανάστες εργάτες γης ζητεί ο Μαντάς

Γράφτηκε από την

Περισσότερη ευελιξία από τις ελληνικές αρχές και επιτάχυνση της διαδικασίας μετάκλησης εργατών γης που προέρχονται από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και άλλες χώρες εν όψει της επερχόμενης περιόδου ελαιοκομιδής, ζητεί από την κυβέρνηση με ερώτησή του ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, η διαδικασία μετάκλησης προβλέπει την υποβολή αιτήματος προς το αρμόδιο Τμήμα Αδειών Διαμονής, στο πλαίσιο της οποίας ζητείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης του αλλοδαπού εργάτη προκειμένου να εκδοθεί ο ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση όμως που ως χώρα προέλευσης είναι το Πακιστάν ή άλλες χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης της 5-10-1961 για την κατάργηση της υποχρέωσης επικύρωσης αλλοδαπών δημόσιων εγγράφων, όπως π.χ. η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, το αρμόδιο Ελληνικό Προξενείο πρέπει κατόπιν ραντεβού να επικυρώσει τη γνησιότητα του εγγράφου, διαδικασία η οποία συνήθως καθυστερεί πολλούς μήνες λόγω φόρτου εργασίας.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, εάν επιπλέον ληφθεί υπόψη «ότι για την επεξεργασία κάθε αιτήματος από τις ελληνικές αρχές απαιτείται συνήθως διάστημα ενός μήνα, καθώς και ότι σε περίπτωση που πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ο φάκελος αποστέλλεται στο Ελληνικό Προξενείο της χώρας καταγωγής του αλλοδαπού προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της θεώρησης εισόδου και της χορήγησης visa», αποτέλεσμα είναι η συνολική διαδικασία μετάκλησης να καθυστερεί υπερβολικά και να ολοκληρώνεται μετά από χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
Προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης και δεδομένου ότι το επικυρωμένο πιστοποιητικό ζητείται για να εκδοθεί ΑΦΜ από τις ελληνικές αρχές, ο κ. Μαντάς ζητά να εφαρμοστεί ό,τι ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις αλλοδαπών που εκδίδουν ΑΦΜ στην Ελλάδα για τους οποίους δεν ζητούνται επικυρωμένα έγγραφα, «αλλά η διαδικασία ολοκληρώνεται με βάση τα στοιχεία του διαβατηρίου, τα λοιπά νομιμοποιητικά έγγραφα και κατά δήλωση τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως το πλήρες όνομα πατέρα και μητέρας». Παράλληλα ο βουλευτής σημειώνει ότι αντίστοιχη προσέγγιση υπήρξε και το 2021 κατά την περίοδο της πανδημίας και την εφαρμογή της έκτακτης διαδικασίας τρίμηνης προσωρινής εργασίας, όταν το ζήτημα αντιμετωπίστηκε μετά από παρέμβαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.