Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 09:04

Επιμονή στην απόφαση για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας - Απάντηση Γεωργαντά στη Βουλή σε Μαντά

Γράφτηκε από τον
Επιμονή στην απόφαση για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας - Απάντηση Γεωργαντά στη Βουλή σε Μαντά

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, απάντησε ουσιαστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς στον βουλευτή Περικλή Μαντά όταν ο τελευταίος παρουσίασε στη βουλή βαζάκια βαζάκι «Kalamata Olives» από την... Αυστραλία, την Τουρκία, το Μαρόκο την Τυνησία και την Αίγυπτο. Ο κ. Γεωργαντάς υπερασπίστηκε την απόφαση του να χαρακτηρίσει προστατευόμενη ονομασία «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς «Καλαμών» με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε όποια χώρα θέλει να παράγει ελιές βάζοντας στην ετικέτα το όνομα "Κalamata". O υπουργός υποστήριξε ότι προωθεί στις αγορές του εξωτερικού το εθνικό προϊόν της ελιάς ενώ στην πραγματικότητα καταργεί την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε και ελαιόλαδο "Kalamata" από την Αυστραλία αν αυτό παραχθεί από ελιές Καλαμών.

 

«KALAMATA OLIVES... ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ο κ. Μαντάς δείχνοντας τα βαζάκια με «Kalamata Olives» από το εξωτερικό είπε: "Και επειδή και εγώ πιστεύω ότι είναι εθνικό προϊόν, θα ήθελα να σας δείξω κάτι. Το βλέπετε αυτό; Αυτό είναι βαζάκι «Kalamata Olives» που παράγεται στην Αυστραλία. Δείτε και αυτό εδώ: Βαζάκι «Kalamata Olives» που παράγεται και τυποποιείται στην Τυνησία. Δείτε και αυτό εδώ: Αίγυπτος, αντίστοιχα, «Kalamata Olives». Θέλω να σας πω μάλιστα και για την Αίγυπτο ότι στις 3 του μηνός βγάλατε το δελτίο Τύπου, στις 5 Σεπτεμβρίου αιγυπτιακές εταιρείες έστελναν τιμοκαταλόγους στους Έλληνες τυποποιητές για να πουλήσουν ελιές στους Έλληνες τυποποιητές. Δείτε και άλλο εδώ: Μαρόκο, «Kalamata Olives» και έχω και ένα πολύ καλύτερο για όλους μας: Τουρκία, «Kalamata Olives». Αυτή τη δυνατότητα δώσαμε με αυτές τις αποφάσεις, επειδή μιλάμε για εθνικά ζητήματα και το τι γίνεται.

Ο κ. Γεωργαντάς είχε πει νωρίτερα: Η παραγωγή και η εξαγωγή της ελιάς Καλαμών σε ποσότητες είναι περίπου ογδόντα χιλιάδες τόνοι ετησίως, κύριε Πρόεδρε. Από τους ογδόντα χιλιάδες τόνους το ΠΟΠ προϊόν, αυτό για το οποίο αυτή τη στιγμή υποβλήθηκε η συγκεκριμένη ερώτηση, το οποίο βεβαίως αναγνωρίστηκε από το 1993 και το οποίο βεβαίως οφείλουμε να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε -και θα πω στη δευτερολογία μου τι πρόκειται να γίνει- αφορά το 0,38 αυτής της παραγωγής. Δεν ξεπέρασε το ΠΟΠ προϊόν ποτέ τους διακόσιους εβδομήντα εφτά τόνους ετησίως από το σύνολο των ογδόντα χιλιάδων τόνων. Το 0,38% της ετήσιας παραγωγής ελιάς Καλαμών χαρακτηρίζεται ως ΠΟΠ προϊόν.

Πρέπει, λοιπόν, να στηρίξουμε συνολικά το εθνικό αυτό προϊόν, το εμβληματικό αυτό προϊόν, με τη μεγάλη εξαγωγική κατεύθυνση και το όφελος και για τους παραγωγούς και για τις τοπικές κοινωνίες και για την οικονομία της χώρας. Και βεβαίως αυτό μπορούμε να το πράξουμε χωρίς συγκρούσεις μεταξύ μας."  

Απαντώντας ο κ. Μαντάς είπε Πουθενά δεν λέει ένας κανονισμός ότι ένα προϊόν ΠΟΠ θα πρέπει να κυριαρχεί σε ποσότητες στην περιοχή του και γι’ αυτό είναι και προστατευόμενο, γιατί έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γιατί καλλιεργείται με συγκεκριμένο τρόπο. Γι’ αυτό το προστατεύει η Ευρώπη. Κι εμείς που έχουμε, λοιπόν, ογδόντα χιλιάδες τόνους ελιές και θα μπορούσαμε με ένα σχέδιο να μπορέσουμε να τις διοχετεύουμε όλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι προστατευμένο το προϊόν, τι κάνουμε; Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους από τις τρίτες χώρες να μπαίνουν και να μας παίρνουν τις αγορές με αυτή την απόφαση που πήρατε.

Κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς είπε: Έχουν γίνει πολλές διμερείς συμφωνίες με πολλές χώρες, εννοείται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί εκεί πέρα η προστασία είναι απόλυτη, αλλά προσπαθούμε να καλύψουμε την ανάγκη της προστασίας με κάθε τρόπο.

Όμως, θεωρώ ότι αυτό το εμβληματικό εθνικό προϊόν, και το ΠΟΠ και το μη ΠΟΠ προϊόν, το οποίο στις αναλογίες που σας περιέγραψα προηγουμένως εξάγεται και προσφέρει πραγματικά σημαντική ενίσχυση τους Έλληνες παραγωγούς, οφείλουμε να κοιτάξουμε πώς θα το προωθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και πώς θα το προστατεύσουμε στα σημεία εκείνα που είναι δυνατόν αυτό να γίνει εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και η καλύτερη πάντα προστασία, κύριε Πρόεδρε, είναι η μεγάλη ποσότητα η οποία θα καλύψει την ανάγκη στα ράφια. Την ανάγκη αυτού του εθνικού εμβληματικού προϊόντος έρχεται με απόφασή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καλύψει. Δεν υπήρχε καμία πολυτέλεια για μεταβατικό χρόνο, καθώς πολλές χώρες διεκδικούν μερίδιο στην αγορά και εμείς οφείλουμε όλοι μαζί αυτό το μερίδιο να το καλύψουμε με το δικό μας εθνικό προϊόν.

 

ΜΑΝΤΑΣ: «ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ»

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς σχολιάζοντας τις απαντήσεις του κ. Γεωργαντά δήλωσε: «Δυστυχώς μετά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, άλλη μια ευκαιρία χάθηκε για να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις. Και άλλη μια δυνατότητα σπαταλήθηκε ώστε να εξηγηθούν με επάρκεια οι λόγοι πίσω από την πρόσφατη απόφαση για χρήση του όρου "Καλαμάτα" ως συνώνυμου της ποικιλίας ελιάς Καλαμών. Ένα μόνο είναι βέβαιο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης: κανείς δεν αντιλαμβάνεται γιατί ήταν υποχρεωμένη η χώρα μας να "δωρίσει" μια κατοχυρωμένη και προστατευμένη ονομασία και να την καταστήσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάθε άλλη χώρα του πλανήτη.

Με τη σημερινή Επίκαιρη Ερώτηση αναδείξαμε τρία βασικά σημεία:

•Πρώτον, ότι για άλλη μια φορά οι υπηρεσιακές εισηγήσεις για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είναι ιδιαίτερα προβληματικές. Διότι πρωτίστως δεν βασίζονται σε τεχνοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια. Κυριότερα όμως δεν διασφαλίζουν ότι πληρούνται οι πέντε βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων, προκειμένου να επιτραπεί η ευρύτερη χρήση μιας προστατευόμενης ονομασίας.

•Δεύτερον, ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένας ουσιαστικός και αποτελεσματικός εθνικός σχεδιασμός για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με βάση την απόφαση. Έτσι ώστε να προστατευθεί η τιμή παραγωγού, να στηριχθούν τα ελληνικά προϊόντα έναντι των ξένων, να εκσυγχρονιστούν οι προδιαγραφές του ΠΟΠ προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό και να διευρυνθούν οι ελληνικές παραγωγικές δυνατότητες, εκμεταλλευόμενες την ισχυρή θέση της Ελλάδας λόγω κατοχυρωμένου ΠΟΠ στη συγκεκριμένη αγορά.

•Και τρίτον, ότι κάθε ξένος μεταποιητής από τη Τουρκία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική, μπορεί λόγω της απόφασης αυτής να διακινεί πλέον «ελιά Καλαμάτας» νόμιμα και χωρίς κανέναν περιορισμό, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάθε άλλη χώρα με την οποία η ΕΕ έχει εμπορική συμφωνία.

Σε όλα αυτά δυστυχώς δεν δόθηκαν απαντήσεις, αιτιάσεις ή εξηγήσεις. Ούτε για τη τήρηση των προϋποθέσεων που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, ούτε για τους τρόπους που θα προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί, ούτε για τη διαφύλαξη μιας κατοχυρωμένης και προστατευόμενης ελληνικής ονομασίας που πλέον θα γίνει βορά στα χέρια κάθε εμπόρου από κάθε άκρη του πλανήτη.

Και αντί για αυτά, ακούσαμε μόνο γενικόλογες τοποθετήσεις για «διακινούμενες ποσότητες» και «τόνους προϊόντος», για «προβλήματα στις εξαγωγές» και «επιτακτική ανάγκη» για άμεσες αποφάσεις και για «τεχνική συζήτηση» με τους αρμόδιους φορείς, των οποίων όμως οι εισηγήσεις αγνοήθηκαν παντελώς όπως τεκμηριώνεται άλλωστε από τα σχετικά πρακτικά.

Μετά τη σημερινή συζήτηση η θέση μας παραμένει σταθερή και αταλάντευτη. Η διαφύλαξη και προστασία του ονόματος "Καλαμάτα" δεν αποτελεί μόνο θεμελιώδες και ταυτοτικό ζήτημα για τη Μεσσηνία. Αποτελεί και χρέος μας απέναντι σε κάθε Έλληνα παραγωγό, έμπορο και μεταποιητή. Έτσι ώστε να μπορεί να καλλιεργεί, να τυποποιεί και να διακινεί ένα πραγματικά ποιοτικό προϊόν, το οποίο να τιμά τη χώρα και την περιοχή που το γέννησε."

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER