Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 20:09

Χαρίτσης για αποκλεισμό επιχειρήσεων από τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Γράφτηκε από την
Χαρίτσης για αποκλεισμό επιχειρήσεων από τον ψηφιακό μετασχηματισμό

 

Αδικαιολόγητους αποκλεισμούς από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταγγέλλουν ο τομεάρχης Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι 60 βουλευτές του κόμματος, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι “αποτελεί κοινό τόπο ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει τον τεχνολογικό μετασχηματισμό των

μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας” και παρατηρούν: “Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI index), η χώρα μας κατατάσσεται 25η μεταξύ των 27 κρατών - μελών της Ε.Ε για το 2022, θέση που κατείχε και πέρυσι. Επιπλέον, οι επιδόσεις της Ελλάδας υπολείπονται του μέσου όρου της Ε.Ε. όσον αφορά την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ενδεικτικό της παραπάνω τάσης είναι ότι μόνο το 39% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, έναντι 55% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. και έναντι του στόχου πάνω από το 90% των ΜΜΕ να έχει επιτύχει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως το 2030”.

Ενημερώνουν ότι “μέσω του νέου ΕΣΠΑ2021-2027 -με το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» και με το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»- προβλέπεται η διάθεση σημαντικών κονδυλίων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στις 7 Νοεμβρίου 2022 έγινε η προδημοσίευση της πρόσκλησης του ΕΠΑνΕΚ με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ». Σε αυτή περιλαμβάνονται τρεις διαφορετικές υποδράσεις συνολικού ύψους 300.000.000 εκ. ευρώ με αντικείμενα τον «Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ», τον «Προηγμένο Μετασχηματισμό ΜμΕ» και τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Αιχμής ΜμΕ»”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, σημειώνουν ότι “μεταξύ των προϋποθέσεων συμμετοχής περιλαμβάνονται δυσανάλογα μεγάλα εμπόδια για την συμμετοχή πολύ μικρών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, για την Δράση 1 «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» απαιτούνται τουλάχιστον 5 ετήσιες μονάδες εξαρτημένης εργασίας (ΕΜΕ) πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ενώ για τις άλλες δύο δράσεις απαιτούνται 9 ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας. Με δεδομένο ότι σχεδόν 9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν λιγότερο από 5 άτομα προσωπικό, καθίσταται εμφανές ότι ο όρος αυτός αποτελεί δυσανάλογο εμπόδιο για την συμμετοχή των πραγματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πρόκειται για μια ακόμη «καινοτομία» που εισάγει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την οποία αποκλείεται στην πράξη η συντριπτική πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων, παρόλο που αυτές αποτελούν το 94,6% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Όπως και με το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση αφήνει ουσιαστικά εκτός τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από την πρώτη δράση του νέου ΕΣΠΑ για την ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ, την στιγμή μάλιστα που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης”.

Οι βουλευτές τυυ ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό: “1. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός και να συμμετέχουν σε αυτές οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις; 2. Σε ποιες άλλες δράσεις προτίθεστε να προχωρήσετε για την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από ποια χρηματοδοτικά εργαλεία σκοπεύετε να τις χρηματοδοτήσετε;”.


NEWSLETTER