Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 16:15

Μαντάς για επιστρεπτέες προκαταβολές αγροτών

Γράφτηκε από την
Μαντάς για επιστρεπτέες προκαταβολές αγροτών

Οι ανισότητες και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών των αγροτών, αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο της συνάντησης με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο των βουλευτών της Ν.Δ. Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου, Ημαθίας Τάσο Μπαρτζώκα και Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Γραφείο του κ. Μαντά, κατά τη συνάντηση οι βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν διεξοδικά με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το θέμα των αδικιών σε βεβαιώσεις οφειλών σε αγρότες, δικαιούχους κρατικών ενισχύσεων και επιστρεπτέας προκαταβολής. Όπως σημείωσαν οι βουλευτές, το ζήτημα επικεντρώνεται σε πολλούς αγρότες σε ολόκληρη την χώρα οι οποίοι έλαβαν ενισχύσεις είτε λόγω της πανδημικής κρίσης είτε εξαιτίας άλλων λόγων, αλλά στη συνέχεια τους αφαιρέθηκε μέρος της ενίσχυσης, προκειμένου να γίνει αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν λάβει σε προηγούμενο χρόνο, μέσω της διαδικασίας του συμψηφισμού.
Πέραν από αυτό και παρά την έμμεση τακτοποίηση της εκκρεμότητας, οι ίδιοι αγρότες έχουν κληθεί στη συνέχεια να πληρώσουν εκ νέου για την επιστρεπτέα προκαταβολή, με αποτέλεσμα τη χαμηλότερη επί της ουσίας ενίσχυσή τους, κάτι που φυσικά δεν ισχύει για όσους έλαβαν ενισχύσεις χωρίς όμως να συμμετάσχουν στους κύκλους επιστρεπτέων προκαταβολών. Σε αυτό το πλαίσιο οι τέσσερις βουλευτές ζήτησαν την παρέμβαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ανισότητα και να διαγραφούν αυτές οι βεβαιωμένες οφειλές, καθώς και να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο για τους αγρότες.

Με βάση την ίδια ενημέρωση, ο κ. Σημανδράκος διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνωρίζει το πρόβλημα, καθώς και ότι πρόκειται να δρομολογηθεί ο σχετικός επανέλεγχος των στοιχείων, ώστε να εντοπισθούν οι αστοχίες και να διευθετηθεί το ζήτημα. Στη συζήτηση, επίσης, τέθηκαν επιπλέον επίκαιρα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως οι εξισωτικές αποζημιώσεις, για τα οποία ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε την περαιτέρω συνεργασία των βουλευτών, δεδομένου ότι ενδεχομένως διαθέτουν καλύτερη εικόνα λόγω των επαφών τους και της δραστηριότητάς τους στις εκλογικές τους περιφέρειες.


NEWSLETTER