Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 22:01

Λαμπρόπουλος σε Γεωργαντά για σταφίδα και σύκα

Γράφτηκε από την
Λαμπρόπουλος σε Γεωργαντά για σταφίδα και σύκα

 

Τα αγροτικά θέματα της Μεσσηνίας συζήτησε χθες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντά ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος. Σύμφωνα με το Μεσσήνιο βουλευτή ο υπουργός διαβεβαίωσε πως θα δοθούν ενισχύσεις στους σταφιδοπραγωγούς ενώ για την αναδιάρθρωση της συκιάς ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι αναμένει προτάσεις από τη ΣΥΚΙΚΗ.

Ο κ. Λαμπρόπουλος δήλωσε μετά την συνάντηση: «Είχα συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά. Συζητήσαμε αρχικά για τα προβλήματα στις τιμές, την εμπορία και την απορρόφηση της σταφίδας.

Ο υπουργός με διαβεβαίωσε πως θα δοθούν ενισχύσεις και αναζητείται ο καλύτερος τρόπος. Προς τούτο, θα γίνει σύντομα και συνάντηση με όλες τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις των Σταφιδοπαραγωγών.

Πρότεινα στον κ. Γεωργαντά την απορρόφηση ποσοτήτων σταφίδας από τις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, σχολεία, πανεπιστήμια, δομές και άλλες υπηρεσίες.

Επίσης, του ζήτησα να παραταθεί η παράδοση της σταφίδας, προκειμένου να είναι δικαιούχοι της «συνδεδεμένης» και αυτό θα εξεταστεί πιθανότατα θετικά.

Δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν η ανάγκη να δοθούν αποζημιώσεις, για τις ζημιές στον ελαιόκαρπο από το γλοιοσπόριο και τον δάκο.

Συγκεκριμένα, ανέφερα στον υπουργό ότι πρέπει να διερευνήσει τις ενδεχόμενες δυνατότητες αποζημίωσης, αφού λάβει τις εκθέσεις - διαπιστώσεις του ΕΛΓΑ.

Τρίτο θέμα στη συζήτησή μας, ήταν η αναδιάρθρωση της συκιάς, για την οποία ζήτησα από τον υπουργό, να είναι δικαιούχοι της οικονομικής στήριξης οι παραγωγοί και να υπάρξει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος για τους παλαιούς συκεώνες.

Ο υπουργός μου απάντησε ότι θα περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις από την ΣΥΚΙΚΗ. Ακόμη αναφερθήκαμε στο μεγάλο θέμα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, τους νέους αγρότες και τα σχέδια βελτίωσης».


NEWSLETTER