Σάββατο, 11 Μαϊος 2024 08:31

Σιγουριά Νικ. Φαραντούρη για μετά τις εκλογές: «Ανακατατάξεις στον προοδευτικό χώρο»

Σιγουριά Νικ. Φαραντούρη για μετά τις εκλογές: «Ανακατατάξεις στον προοδευτικό χώρο»

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ψήφος σε ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσει και μια μορφή πολιτικής έκφρασης και απόδοσης λογαριασμού στην κυβέρνηση”, επισημαίνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νικόλας Φαραντούρης, πανεπιστημιακός καθηγητής, σε συνέντευξή του στην “Ε”. Και σημειώνει πως “οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν ποιος είναι ικανός να διεκδικήσει περισσότερα για την πατρίδα του”.

Ο Ν. Φαραντούρης εκφράζει τη σιγουριά ότι μετά τις ευρωεκλογές “θα υπάρξουν ανακατατάξεις και στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, τις οποίες θα έχει καθοδηγήσει ο λαός με την ψήφο του, η οποία πάντοτε έχει λογική” κι εύχεται “τη συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού-δημοκρατικού μετώπου στην χώρα μας την επόμενη μέρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”.

 

Κύριε καθηγητά, πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την Ευρωβουλή; Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στο να θέσετε υποψηφιότητα;

“Θέλω να είμαι η φωνή του απλού κόσμου εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη ζωή του. Να παλέψω για καλύτερες συνθήκες ζωής, για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές και ανάπτυξη της περιφέρειας. Αυτό που με ώθησε να ασχοληθώ με τα κοινά και με την Ευρωβουλή, είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι είναι καθήκον κάθε δημοκράτη πολίτη να βγει μπροστά και να συμβάλει στην αλλαγή πορείας που έχει ανάγκη η χώρα μας. Ως πανεπιστημιακός καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δικηγόρος επί 25ετία και ενεργός πολίτης, ανέκαθεν ο στόχος μου ήταν να προσπαθώ να πλάθω ανθρώπους με οξεία κριτική ικανότητα, με αξίες και με πάθος για διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο. Ούτως ή άλλως αυτό υπηρετώ και εγώ σε όλη μου τη ζωή είτε σαν νομικός, είτε σαν καθηγητής είτε σαν υποψήφιος ευρωβουλευτής, πλέον. Άρα δεν συμμετέχω σαν ακαδημαϊκός στην πολιτική, αλλά σαν δημοκράτης πολίτης που θέλει να προσφέρει στην πατρίδα και την κοινωνία”.

 

Εκτιμάτε ότι οι Ελληνες πολίτες θα ψηφίσουν με το βλέμμα στην Ευρώπη ή θα στείλουν κυρίως ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και το γεγονός ότι τα φέρνουν πέρα πολύ δύσκολα κάθε μήνα;

“Ναι, θα είναι και μήνυμα επιδοκιμασίας των προτάσεών μας και μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης. Οι ευρωεκλογές αποτελούν μια ευκαιρία για τους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης και τη συμμετοχή της χώρας τους στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ψήφος σε ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσει και μια μορφή πολιτικής έκφρασης και απόδοσης λογαριασμού στην κυβέρνηση. Το κλίμα έχει αλλάξει, αποτυπώνεται στα πρόσωπα των πολιτών που βλέπω στις ανά τη χώρα περιοδείες μου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 80% της ευρωπαϊκής νομοθεσίας επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας. Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν ποιος είναι ικανός να διεκδικήσει περισσότερα για την πατρίδα του”.

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις ευρωεκλογές; Μπορεί το αποτέλεσμά τους να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς - Κεντροαριστεράς ή και ευρύτερα στην πατρίδα μας;

«Ο στόχος είναι να εκπροσωπήσουμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και να συσπειρώσουμε γύρω μας όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου αλλά και τους πολίτες που λένε κάθε μέρα “δεν πάει άλλο!”. Το διακύβευμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ταυτόσημο με το διακύβευμα που θέτει η ελληνική κοινωνία: να καταρρίψουμε την αλαζονεία του 41%, να κάνουμε το πρώτο βήμα προς την πλήρη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, ούτως ώστε να ανασάνουν τα νοικοκυριά, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία στη χώρα μας. Κάθε ημέρα που περνά βρίσκει το κόμμα μας πιο δυνατό, πιο συμπαγές και πιο αποφασισμένο για τη μεγάλη ανατροπή. Είμαστε, άλλωστε, το μοναδικό κόμμα που έχει ήδη παρουσιάσει το ευρωπαϊκό και οικονομικό του πρόγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι κάτι παραπάνω από αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της χώρας. Είναι κάτι το οποίο διαπιστώνω περιοδεύοντας σε όλη τη χώρα εδώ και μήνες, το διαπίστωσα και κατά την επίσκεψή μου στην Καλαμάτα, όπου η ανταπόκριση των πολιτών στις θέσεις και προτάσεις μας είναι απολύτως ενθαρρυντική. Μετά τις ευρωεκλογές είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις και στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο τις οποίες θα έχει καθοδηγήσει ο λαός με την ψήφο του, η οποία πάντοτε έχει λογική. Κι αυτές οι ανακατατάξεις θα ξεκινήσουν από τα κάτω και θα ενσωματωθούν από το μοναδικό κόμμα που δεν φοβάται αλλά επιδιώκει την αδιαμεσολάβητη επαφή με τη βάση κι όχι τους τακτικισμούς. Κι αυτό το κόμμα είναι ο νέος και ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προσωπικά εύχομαι κι έχω εργαστεί προς την κατεύθυνση συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού-δημοκρατικού μετώπου στην χώρα μας την επόμενη μέρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

 

Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτούς που λένε ότι υπό την ηγεσία Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει κάνει δεξιά στροφή και έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα την πολιτική;

«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δείτε για παράδειγμα τις προτάσεις μας για την ακρίβεια και το κόστος ζωής, τη στέγαση, το δημογραφικό, την ασφάλεια, την οικονομία. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει μια πλούσια και πολυδιάστατη ιστορία ως κόμμα της αριστεράς, με βαθιές ρίζες στους κοινωνικούς αγώνες και στις προοδευτικές ιδέες. Η αλλαγή ηγεσίας με τον Στέφανο Κασσελάκη έχει δημιουργήσει νέες δυναμικές. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διεύρυνση της κοινωνικής βάσης του κόμματος και στην επικοινωνία με τους πολίτες. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί από ορισμένους ως μια κίνηση προς το κέντρο, αλλά δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πολιτικές συνθήκες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι δυναμικές και απαιτούν εγρήγορση και γρήγορα αντανακλαστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επιδιώκει να είναι ένα κόμμα που μπορεί να προσελκύσει ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του. Η πολιτική είναι πάντα θέμα ισορροπίας ανάμεσα στις ιδέες και την εφαρμογή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ συνεχίζει να είναι ένα κόμμα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική δικαιοσύνη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ισότητα. Έτσι, η απάντησή μου σε όσους μιλούν για “δεξιά στροφή” είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παραμένει πιστός στις βασικές του αξίες, ενώ εξελίσσεται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σημερινού πολιτικού περιβάλλοντος».

 

Πώς είδατε την εικόνα στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία κατά την επίσκεψή σας; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που σας έθεσαν οι συμπολίτες μας;

“Η Καλαμάτα είναι ένας αγαπημένος μου τόπος όπως και όλη η Μεσσηνία και έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί. Όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν. Πέρα από τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν γενικώς όλη την Ελλάδα θα πρέπει να επισημάνω την καθυστέρηση σε βασικά έργα υποδομής όπως Καλαμάτα - Ριζόμυλος -Πύλος - Μεθώνη, Ριζόμυλος - Κορώνη, Αεροδρόμιο της Καλαμάτας κ.α. Επίσης, κατά την πρόσφατη περιοδεία μου οι κάτοικοι της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας μου επεσήμαναν την ελλιπή υγειονομική κάλυψη στα κέντρα υγείας, καθώς και στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας με ελλείψεις γύρω στο 40%. Τέλος, ένα ίσως από τα πιο σημαντικά προβλήματα για την περιοχή είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η μείωση του μόνιμου πληθυσμού της Μεσσηνίας κατά 8,7% όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2021. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο και σε επίπεδο Ε.Ε. Κι ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να βοηθήσω τον τόπο μας και από τη θέση του ευρωβουλευτή”.

 

Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.