Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024 20:51

Ερώτηση Χαρίτση για το τελωνείο Μπούκας

Ερώτηση Χαρίτση για το τελωνείο Μπούκας

 

“Η παραχώρηση του ιστορικού μνημείου του τελωνείου Μπούκας στον Δήμο Μεσσήνης απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάσωση και ανάδειξή του”, επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Αλ. Χαρίτσης παρατηρεί πως “μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου Μεσσήνης, του Συλλόγου Απανταχού Νησιωτών «Πάμισος» και της πρωτοβουλίας πολιτών «Το Τελωνείο είναι μνημείο», αλλά και την ανταπόκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε «τον χαρακτηρισμό ως μνημείου του εναπομείναντος υφισταμένου τμήματος κελύφους του παλιού Τελωνείου στην παραλία Μπούκας Μεσσήνης, φερομένης ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου, διότι διασώζει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, αποτελεί τοπόσημο της περιοχής και τεκμήριο της εξέλιξής της στα τέλη του 19ου αιώνα από αρχιτεκτονική, ιστορική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτισμική άποψη”.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι “…για να μπορέσει να διασωθεί και να αναδειχθεί το μνημείο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παραχώρησή του στον Δήμο Μεσσήνης. Έτσι θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η κατάλληλη χρηματοδότηση και να ξεκινήσουν σωστικές παρεμβάσεις κλπ. Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο Δήμος Μεσσήνης απευθύνθηκε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), προκειμένου να παραχωρηθεί από το υπουργείο Οικονομικών στον δήμο το δημόσιο κτήμα επί του οποίου βρίσκεται το Τελωνείο, αλλά η ΕΤΑΔ Α.Ε. απάντησε ότι πρέπει ο χώρος να μισθωθεί από τον δήμο, ενώ δεν πρόκειται για εμπορική εκμετάλλευση, για την οποία προβλέπεται η μίσθωση”.

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης ρωτάει τον υπουργό: “ Προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να παραχωρηθεί το δημόσιο κτήμα στο οποίο ευρίσκονται τα ερείπια του Τελωνείου της Μπούκας στον Δήμο Μεσσήνης στην χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το χαρακτηρισθέν ως νεότερο μνημείο, προκειμένου αυτό να διασωθεί και να αναδειχθεί;”.