Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 20:12

Υπηρεσιακή απάντηση σε Λαμπρόπουλο για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα

Υπηρεσιακή απάντηση σε Λαμπρόπουλο για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα

Τίποτα νεότερο για το νέο δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα δεν προκύπτει από την απάντηση υπηρεσιακών παραγόντων σε αναφορά του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου, ενώ οι παρεμβάσεις στον υφιστάμενο άξονα (κόμβος καλού νερού κ.λ.π) είναι καταδικασμένες να ακολουθήσουν το Γολγοθά της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υποδομών δεν πρόσθεσε ούτε λέξη στα όσα αναφέρουν εγγράφως οι υπηρεσιακοί παράγοντες επειδή προφανώς δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

Επί λέξει ο κ. Σταϊκούρα απάντησε τα εξής «Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Αναφοράς, σας επισυνάπτουμε το με αρ. πρωτ. 176802/02.09.2024 σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών & Οδικής Ασφάλειας και το με αρ. πρωτ. 180327/09.09.2024 σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, με τα συνημμένα σε αυτά έγγραφα».

Ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ Ιωάννης Χριστόπουλος απάντησε για το νέο δρόμο «Σύμφωνα με το άρθρο 4.2.3 της Σύμβασης Παραχώρησης για τη «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Κόρινθος - Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα» (Ν. 3621/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4219/2013 και τον Ν. 4876/2021 και ισχύει), τα Νέα Τμήματα Παραχωρησιούχου αποτελούνται από τα:

(i) Πάτρα Α.Κ. Μιντιλογλίου (0+00 μελέτης) (πέρας παράκαμψης Πάτρας) – Πύργος, μήκος 74,5χλμ.,
(ii) Πύργος - Αλφειός, μήκος 13 χλμ., και
(iii) Αλφειός– Καλό Νερό – Τσακώνα, μήκος 76,2 χλμ
Οι περιβαλλοντικοί όροι για την υλοποίηση του αυτοκινητοδρόμου Πύργος – Τσακώνα [ως άνω τμήματα
(ii) και (iii)] εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. 100163/30-06-2006 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), ύστερα από δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε. Κατόπιν προσφυγών που υποβλήθηκαν ενώπιον του Σ.τ.Ε. και στην Ευρωπαϊκή

Επιτροπή, οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι ακυρώθηκαν με την αριθμ. 2473/2010 απόφαση του Σ.τ.Ε. για το τμήμα που αφορά «την διέλευση του αυτοκινητόδρομου από την περιφέρεια του Δήμου Ζαχάρως».
Προϋπόθεση για την υλοποίηση του τμήματος του έργου για το οποίο ακυρώθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι από το ΣτΕ, είναι η εκ νέου περιβαλλοντική αδειοδότηση της τεχνικής λύσης που θα επιλεγεί. Προς τούτο απαιτείται η εκπόνηση μελέτης οδοποιίας για το τμήμα που αφορά «την διέλευση του αυτοκινητόδρομου από την περιφέρεια του Δήμου Ζαχάρως», συνοδευόμενης από υποστηρικτικές μελέτες (νέα τοπογραφική αποτύπωση, οριστική γεωλογική μελέτη, γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κλπ).

Με την Υπουργική Απόφαση Β/Ε2/Φ2.4/272914/31-8-2022 (ΑΔΑ: 9ΠΩΟ465ΧΘΞ-22Λ) έχει δοθεί εντολή στον Παραχωρησιούχο ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ για την εκπόνηση μελετών στο τμήμα Α/Κ Εισόδου Πύργου – Αλφειός
– Καλό Νερό – Τσακώνα.

Μετά την ωρίμανση, ολοκλήρωση και έγκριση των μελετών από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, το Δημόσιο θα αποφασίσει για τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών στο τμήμα Πύργος (Α/Κ Εισόδου Πύργου)-Αλφειός- Καλό Νερό-Τσακώνα», αξιολογώντας τις συνθήκες, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η δημοπράτησή του θα πραγματοποιηθεί ως δημόσιο έργο ή θα επανενταχθεί στη Σύμβαση Παραχώρησης.»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΔΡΟΜΟ

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφαλειας Αθανάσιος Κλέντος απάντησε για τις παρεμβάσεις στον υφιστάμενο δρόμο « Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που αφορά στην εν θέματι Αναφορά του βουλευτή κ. Ιωάννη Δ. Λαμπρόπουλου, σας γνωρίζουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας:

Α) Όσο αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας, αυτά ρυθμίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 52 «Μέτρα ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας» του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) οι οποίες κυρώθηκαν με το άρθρο πρώτο του ν.2696/99 (ΦΕΚ 57/Α΄). Σύμφωνα με τις παραγράφους 1 & 2 του άρθρου 52, μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, όπως στον καθορισμό των μονόδρομων, ποδηλατοδρόμων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, στην προτεραιότητα οδών, στην αλλαγή της διατομής του οδοστρώματος ή της οδού, στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτεινής σηματοδότησης, στον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους και γενικά στον καθορισμό χώρων στάθμευσης και στην επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή στάθμευσης, λαμβάνονται με αποφάσεις του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους, με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί από ή για λογαριασμό των αρμοδίων Τεχνικών Υπηρεσιών τους. Οι αποφάσεις αυτές εγκρίνονται από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος αποφαίνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο
(2) μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του δεύτερου εδαφίου, η χορήγηση της έγκρισης τεκμαίρεται.

Κατ’ εξαίρεση, τα μέτρα του πρώτου εδαφίου, που καθορίζονται στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από τις Υπηρεσίες κυκλοφορίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, λαμβάνονται με αποφάσεις των κατά τόπους αρμοδίων Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων Τροχαίας, όταν αυτά αφορούν τους αυτοκινητόδρομους, τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας και το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, τις παρακαμπτήριες οδούς αυτών και αυτές που τα επηρεάζουν.

Β) ‘Όσο αφορά το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση μέσων σήμανσης και σηματοδότησης, αυτά ρυθμίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 10 «Εγκατάσταση μέσων σήμανσης και σηματοδότησης» του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι οποίες κυρώθηκαν με το ν.2696/99 (ΦΕΚ 57/Α΄). Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 10 “όποιος έχει τις κατά τον παρόντα Κώδικα αρμοδιότητες ή την εξουσία επί του πράγματος, επί του οποίου διεξάγεται δημόσια κυκλοφορία, υποχρεούνται να λαμβάνει κάθε μέτρο, ώστε από τη δημόσια κυκλοφορία να μη δημιουργείται κίνδυνος ή ζημία τρίτων προσώπων ή άλλων έννομων αγαθών”. Σύμφωνα δε με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, αρμόδιοι φορείς για την εκπόνηση ή έγκριση μελετών εφαρμογής, που αφορούν την κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών (πινακίδες και διαγραμμίσεις) και για την εγκατάσταση και συντήρηση της σήμανσης αυτής είναι είτε η Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είτε οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είτε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τις συντηρούν, κατά περίπτωση.

Γ) Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι στοχεύοντας στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα συνολικά, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει συντάξει και αναμένεται να προωθηθεί προς διαβούλευση, σχέδιο νόμου για το νέο κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και λοιπές διατάξεις για την Ασφαλή Κινητικότητα. Με το εν λόγω σχέδιο νόμου υλοποιείται μια δράση άμεσης προτεραιότητας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας και θεωρείται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά σε θεσμικό επίπεδο, στη διαμόρφωση ασφαλέστερων κανόνων κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο της χώρας και στην επιβολή δικαιότερων κυρώσεων για τους παραβάτες.
Για τα λοιπά θέματα που αναφέρονται στην υπό το θέμα Αναφορά, αρμοδιότητα έχει η Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών.»

Θ.Λ.