Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 19:17

Τσούκαλης: "Η Πολιτεία πρέπει να τιμήσει το Γιώργο Μπίζο"

Γράφτηκε από την

"Αποτελεί αμέλεια της Ελληνικής Πολιτείας να μην έχει ακόμα αποδοθεί η δέουσα τιμή σε έναν από τους στενότερους συντρόφους του Νέλσον Μαντέλα, τον "προσηνή πνευματικό Πατέρα του Εθνους" για τους Νοτιοαφρικανούς, τον δικό μας, τον Ελληνα της διασποράς Γιώργο Μπίζο. Ο ομογενής δικηγόρος Γιώργος Μπίζος ύψωσε το ανάστημά του κατά του Απαρτχάιντ και ανακηρύχθηκε το 2001 από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον δικηγόρος της χρονιάς. Πώς τιμά η Ελλάδα αυτόν τον άξιο Ελληνα της ομογένειας;".

 

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, σε ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Ευαγγ. Βενιζέλο, με την οποία ζητεί να αναγνωρισθεί η προσφορά του σπουδαίου Μεσσήνιου ομογενή. 

Αναλυτικά στην ερώτηση ο κ. Τσούκαλης σημειώνει:

«Αποτελεί βαριά αμέλεια της Ελληνικής Δημοκρατίας να μην έχει ακόμα αποδώσει την δέουσα τιμή σε έναν από τους στενότερους συντρόφους, αν όχι τον στενότερο και συνεπή συνήγορό του, τον "προσηνή πνευματικό Πατέρα του Εθνους", όπως τον αποκαλούν οι Νοτιοαφρικανοί, τον δικό μας, τον Ελληνα Γιώργο Μπίζο. Τον συμπατριώτη μας, ο οποίος ως σύντροφος και δικηγόρος του Μαντέλα συγκρούστηκε με το σκληρότερο ρατσιστικό καθεστώς στον κόσμο. Είναι τόσο αναγνωρίσιµος όσο περίπου ήταν και ο πρόεδρος Μαντέλα, με τον οποίο τον συνέδεε βαθιά και ειλικρινή φιλία από την εποχή της πολύκροτης δίκης της Ριβόνια (1963-1964), όταν ανέλαβε την υπεράσπισή του.

Η Οδύσσεια του κ. Μπίζου ξεκινά το 1941, όταν σε ηλικία 13 ετών φεύγει από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας με μία βάρκα, μαζί με τον πατέρα του, δήμαρχο τότε του χωριού, για να φυγαδεύσουν επτά Νεοζηλανδούς στρατιώτες. Αντί για τη μεγαλόνησο φτάνουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου τους μετέφερε ένα βρετανικό πλοίο μετά από μία φοβερή τρικυμία, και από εκεί στη Ν. Αφρική, όπου ο κ. Μπίζος συνέδεσε τη ζωή του με τη μοίρα του λαού της αφρικανικής αυτής χώρας. Εξαιτίας του αγώνα εναντίον του Απαρτχάιντ, πέρασε δύσκολα χρόνια, αφού είχε απομονωθεί ακόμη και από το σύνολο της ελληνικής παροικίας, καθώς έφερε τη "ρετσινιά" του υπερασπιστή ενός τρομοκράτη. Το 1974 με δική του πρωτοβουλία ιδρύεται η σχολή "Σαχέτι", που ήταν το πρώτο σχολείο στη Ν. Αφρική που δέχτηκε μαύρους μαθητές.

Μετά την πτώση του Απαρτχάιντ ο κ. Γιώργος Μπίζος ανέλαβε επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής του νέου Συντάγματος της Ν. Αφρικής, δε δέχτηκε όμως να αναλάβει κάποιο αξίωμα στη κυβέρνηση του Νέλσον Μαντέλα. Από το 1991 είναι η ψυχή του Legal Resource Center, ενός δικηγορικού γραφείου χρηματοδοτούμενου κυρίως από διεθνή ιδρύματα, το οποίο αναλαμβάνει χωρίς αμοιβή υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ακόμα και σήμερα καταγράφονται στη Ν. Αφρική.

Ο κ. Μπίζος, ο Ελληνας που ύψωσε το ανάστημα του κατά του Απαρτχάιντ, μεταξύ άλλων διακρίσεων που έχει λάβει, το Μάιο του 2001 ύστερα από πρόταση της Διεθνούς Ακαδημίας Δικηγόρων (International Academy of Trial Lawyers) ανακηρύχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον δικηγόρος της χρονιάς. Στις μέρες μας, εξ αιτίας της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα λόγω οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας καταφεύγουν στην εξεύρεση εργασίας σε χώρες του εξωτερικού, κι οι Ελληνες της διασποράς έχουν ανάγκη να γνωρίζουν ότι η πατρίδα θυμάται τα επιφανή παιδιά της και δε λησμονά να τα τιμά, όταν διακρίνονται και το αξίζουν.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. υπουργός,

 

- Προτίθεστε να τιμήσετε τον κ. Μπίζο για την ανεκτίμητη προσφορά του και τον ανιδιοτελή αγώνα του κατά του ρατσιστικού Απαρτχάιντ;».