Τετάρτη, 27 Μαϊος 2015 16:33

Ερώτηση Νικολόπουλου για τις χωματερές στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Σοβαρές ελλείψεις διαπιστώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στους χώρους διάθεσης απορριμμάτων στη Μεσσηνία, όπως σημειώνει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος σε ερώτησή του στη Βουλή προς το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο βουλευτής -πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος- προειδοποιεί, ειδικότερα, για «τραγική κατάσταση» και «κίνδυνο πυρκαγιάς στις χωματερές της Μεσσηνίας», οι οποίες -όπως σημειώνει- «παραμένουν ενεργές και εξακολουθούν να δέχονται σκουπίδια, παρότι θα έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2012, σύμφωνα με αποφάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που δεν ελέγχθηκαν και δεν εφαρμόζονται».

Την κρισιμότητα της κατάστασης, συνεχίζει ο Ν. Νικολόπουλος, «επισημαίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που πραγματοποίησε αυτοψίες, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Στις χωματερές γίνεται απόρριψη των σκουπιδιών χωρίς ορθή διαχείριση, με ελλιπή ή χωρίς περίφραξη, χωρίς αντιπυρική ζώνη, χωρίς δεξαμενή νερού ή με δεξαμενή που δεν έχει νερό και σε περιοχές κοντά σε δάση. Η εικόνα που κατέγραψε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στις χωματερές της Μεσσηνίας, είναι ως εξής: 

1) Δήμος Καλαμάτας. Στη Μαραθόλακκα: Γίνεται διαλογή – ανακύκλωση, ελλιπής περίφραξη χώρου, φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο, έχει δύο δεξαμενές νερού, δεν υπάρχει παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό, είναι πλησίον δάσους.

2) Δήμος Μεσσήνης. Στη Μεσσήνη, στη θέση Λιμενικά: Γίνεται απόρριψη χωρίς διαχείριση, ελλιπής περίφραξη χώρου, δεν έχει αντιπυρική ζώνη, δεν φυλάσσεται, δεν έχει δεξαμενή νερού, ενώ έχει παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό. Στον ίδιο δε δήμο, υπάρχουν 5 ανενεργές χωματερές, α) στη Βαλύρα στη θέση Καβάλα 1, β) στη Λογγά στη θέση Αγριλιά, γ) στο Πεταλίδι στη θέση Κουτσουβέρι - Βίκος, δ) στον Αριστομένη στη θέση Πίσω Βρύση και ε) στην Ανδρούσα στη θέση Μαύρη Λίμνη.

3) Δήμος Πύλου - Νέστορος: α) Στην Πύλο, στη θέση Αγιος Νικόλαος: Γίνεται απόρριψη χωρίς διαχείριση, ελλιπής περίφραξη χώρου, δεν έχει αντιπυρική ζώνη, ούτε φύλαξη, έχει δεξαμενή νερού και παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό, ενώ είναι κοντά σε δάσος. β) Στο Βασιλίτσι, στη θέση Λειβαδάκια: Γίνεται επικάλυψη με χώμα, ελλιπής περίφραξη, δεν έχει αντιπυρική ζώνη, ούτε φυλάσσεται, έχει δεξαμενή νερού και παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό, ενώ είναι κοντά σε δάσος και είναι πιθανά ανενεργή.

4) Δήμος Οιχαλίας: α) Στο Διαβολίτσι, στη θέση Αραποσυκιά: Γίνεται απόρριψη χωρίς διαχείριση, δεν έχει περίφραξη, ούτε αντιπυρική ζώνη, δεν φυλάσσεται, δεν έχει δεξαμενή νερού, ούτε παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό και είναι πλησίον δάσους. β) Στο Μελιγαλά, στη θέση Προφήτης Ηλίας: Γίνεται απόρριψη χωρίς διαχείριση, δεν έχει περίφραξη, ούτε αντιπυρική ζώνη, δεν φυλάσσεται, δεν έχει δεξαμενή νερού, ενώ έχει παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό. γ) Στο Δώριο, στη θέση Προφήτης Ηλίας: Γίνεται μερική επικάλυψη με χώμα, δεν έχει αντιπυρική ζώνη, ούτε δεξαμενή νερού και είναι πλησίον δασικής και γεωργικής έκτασης.

5) Δήμος Τριφυλίας: α) Στα Φιλιατρά, στη θέση Μαύρη Λίμνα: Γίνεται απόρριψη χωρίς διαχείριση (όχι πρόσφατη απόρριψη) με ακάλυπτα σκουπίδια, έχει αντιπυρική ζώνη, αλλά δεν έχει καθαριστεί, έχει δεξαμενή, αλλά δεν έχει νερό και είναι πλησίον δάσους. β) Στους Γαργαλιάνους, στη θέση Αγριλιά Μπάκα: Γίνεται απόρριψη χωρίς διαχείριση και καύση σκουπιδιών, έχει αντιπυρική ζώνη, αλλά δεν έχει καθαριστεί, έχει δεξαμενή, αλλά χωρίς νερό. γ) Στην Κυπαρισσία, στη θέση Αλιμάκι: Γίνεται απόρριψη χωρίς διαχείριση, έχει αντιπυρική ζώνη, αλλά δεν έχει καθαριστεί, δεν έχει δεξαμενή νερού».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής ζητεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να γνωστοποιήσει αν, «α) έχετε ενημερωθεί για την ως άνω προβληματική κατάσταση στις χωματερές στην Μεσσηνία», κι ακόμα αν «έχει ενημερωθεί το υπουργείο για την τραγικότητα του κινδύνου πυρκαγιάς που επικρατεί στις χωματερές της Μεσσηνίας, λόγω της ως άνω κατάστασης, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου», όπως επίσης και «τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ορθότερη διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης στις χωματερές της Μεσσηνίας».