Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015 06:42

O Πετράκος ζήτησε από το Σταθάκη: Υποχρεωτική αναγραφή εκπτώσεων στα τιμολόγια

Γράφτηκε από την
O Πετράκος ζήτησε από το Σταθάκη: Υποχρεωτική αναγραφή εκπτώσεων στα τιμολόγια

Να νομοθετηθεί άμεσα η υποχρεωτική αναγραφή στα τιμολόγια όλων των εκπτώσεων και των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, για να μειωθούν οι τιμές: Αυτό ζήτησε προχθές στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, στη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη. 

Οπως είπε ο Θαν. Πετράκος «το πρόβλημα βρίσκεται στο υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στους προμηθευτές και τις αλυσίδες λιανικού εμπορίου, το οποίο είναι αδιαφανές και καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα, παρότι πάρα πολλοί υπουργοί το είχαν εξαγγείλει, δεν τόλμησαν να το αλλάξουν». Τόνισε δε ότι «η αδιαφάνεια συνίσταται στο γεγονός ότι δεν αναγράφονται στα τιμολόγια οι εκπτώσεις που κάνουν οι προμηθευτές στις αλυσίδες λιανικού εμπορίου και ειδικά στα σούπερ μάρκετ. Παρόλο που στις συμβάσεις που έχουν συνάψει οι δύο πλευρές αναφέρονται οι παροχές, δηλαδή οι εκπτώσεις, που δεσμεύονται να κάνουν οι προμηθευτές, αυτές δεν εμφανίζονται στα τιμολόγια». Και πρόσθεσε ότι στα είδη διατροφής «οι εκπτώσεις αυτές ξεκινούν από 15% περίπου μέχρι 30%. Αντίστοιχα είναι και στα υπόλοιπα βασικά προϊόντα». 

Ο κ. Πετράκος ρώτησε μάλιστα τον υπουργό αν το υπουργείο «θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα θεωρεί παράνομες όλες τις παροχές που δεν αναγράφονται στα τιμολόγια που περιγράφονται στις συμβάσεις μεταξύ προμηθευτών και super markets;» - καθώς και αν «θα νομοθετήσει την υποχρεωτική αναγραφή στα τιμολόγια των εκπτώσεων και άλλων πιθανών παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ;»

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από την πλευρά του παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αυξημένες τιμές σε πολλά είδη του σούπερ μάρκετ, σε σχέση και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα αίτια όπως είπε είναι πολλά και ένα από τα πιθανά «αφορά τον τρόπο τιμολόγησης και τους κανόνες που διέπουν την εμπορία και τη διακίνηση των αγαθών αυτών». Ξεκαθάρισε δε ότι όλες οι εκπτώσεις και οι προωθητικές ενέργειες που περιλαμβάνονται σε μια συναλλαγή, πρέπει να αποτυπώνονται πάνω στο τιμολόγιο. Ωστόσο «υπάρχει μία δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά τις ειδικότερες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των προμηθευτών και των πελατών τους για τη χορήγηση πρόσθετων οικονομικών παροχών, πέραν των εκπτώσεων που τους χορηγούν». Εκεί «ο νόμος και το νομικό πλαίσιο εγείρει δύο θέματα. Το πρώτο θέμα που εγείρεται είναι ότι υπάρχει έλεγχος αυτής της διαδικασίας, δηλαδή αν εφαρμόζεται επακριβώς ο νόμος, η διάκριση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες και δεν γίνεται κατάχρηση της μίας κατηγορίας σε βάρος της άλλης. Το δεύτερο θέμα που εγείρεται είναι αν είναι αρκετά σαφής ο νόμος που αφορά τις ειδικότερες εμπορικές συμφωνίες». 

 

Τέλος, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι σκοπός τους είναι «να δούμε συνολικά αυτό το ζήτημα και στο σκέλος του ελέγχου και στο σκέλος της αποσαφήνισης του νομικού πλαισίου αναφορικά με τη δεύτερη κατηγορία. Επαναλαμβάνω ότι εκεί μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει νομικό κενό. Πρέπει να κάνουμε παρέμβαση, βελτιώνοντας όντως το σύστημα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τι ανήκει στην πρώτη κατηγορία και τι ανήκει στη δεύτερη. Ταυτόχρονα, πρέπει να προστατεύσουμε την αποτύπωση της πραγματικής τελικής τιμής στο τιμολόγιο από πιθανή καταχρηστική λειτουργία των εμπορικών συμφωνιών».


NEWSLETTER