Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 18:04

Ερώτηση για την εισαγωγή λαδιού από την Τυνησία από Κοζομπόλη και Κωνσταντινέα

Γράφτηκε από την
Ερώτηση για την εισαγωγή λαδιού από την Τυνησία από Κοζομπόλη και Κωνσταντινέα

Τον προβληματισμό και τη διαφωνία τους με την αύξηση των αδασμολόγητων ποσοτήτων ελαιολάδου στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες και κυρίως από την Τυνησία, εκφράζουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.

Αναφέρουν ότι «με την αύξηση των ποσοτήτων το σύνολο του εισαγόμενου από την Τυνησία στην ΕΕ αδασμολόγητου ελαιολάδου θα ανέρχεται στους 92.000 τόνους, δηλαδή σχεδόν στο 1/3 του συνόλου της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου». Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «η επέκταση της ποσόστωσης θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη Μεσσηνία που παράγει το 1/5 της ελληνικής παραγωγής και είναι ο πρώτος σε εξαγωγές ελαιολάδου νομός της χώρας. Το τυνησιακό προϊόν έχει γίνει σχεδόν ανταγωνιστικό του ελληνικού ελαιολάδου στην ιταλική αγορά και συμπιέζει της τιμές του ελληνικού, στην ιταλική βιομηχανία ελαιολάδου».

Οι βουλευτές του νομού ρωτούν τον υπουργό: «Θα υπάρξει πρόβλημα από την αύξηση της ποσόστωσης των εισαγωγών του τυνησιακού ελαιολάδου στην Ε.Ε., ειδικά στις εξαγωγές του μεσσηνιακού ελαιολάδου στην Ε.Ε.; Τι σκοπεύει να κάνει και πότε για να αμβλύνει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις υπάρξουν για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας, αλλά και ευρύτερα της χώρας, από την απόφαση αυτή της Ε.Ε.;».


NEWSLETTER