Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 19:05

Γιώτα Κοζομπόλη: «Ανάσες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης»

Γράφτηκε από την

Αυτές τις ημέρες συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που δείχνει τον κοινωνικό προσανατολισμό αυτής της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια δέσμη θετικών μέτρων, που ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους ή φτωχούς συμπολίτες μας και ενισχύουν ταυτόχρονα το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Ειδικότερα: 

- Καθιερώνεται για πρώτη φορά καθολική πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, με μόνη προϋπόθεση την κατοχή ΑΜΚΑ.

- Ανασφάλιστοι, έγκυες, παιδιά, ψυχικά ασθενείς, τοξικοεξαρτημένοι, χρόνιοι πάσχοντες θα δικαιούνται πλήρη νοσηλευτική, φαρμακευτική και διαγνωστική κάλυψη. 

Προβλέπονται ειδικά κίνητρα και επιδοτήσεις προς τους γιατρούς, που θα καλύψουν κενές θέσεις σε ιατρεία της υπαίθρου και ρυθμίσεις που αφορούν γιατρούς με νοσοκομειακή πείρα, με στόχευση την ενίσχυση των αγροτικών ιατρείων. 

Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στο χτύπημα της διαφθοράς και του χρηματισμού (φακελάκι) στο δημόσιο σύστημα, με τρία μέτρα: α) καθιέρωση λίστας -σειράς προτεραιότητας χειρουργείου, ώστε να εμποδίζονται αθέμιτες συναλλαγές ασθενή- γιατρού καθώς και αδικίες, β) αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων, για ταχεία εκκαθάριση φαινομένων διαφθοράς κ.ά., γ) σύσταση σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών, που θα συλλέγει και θα προωθεί καταγγελίες. 

Κάνει δεκτά δίκαια αιτήματα του προσωπικού του ΕΚΑΒ και υλοποιεί την ίδρυση δημόσιου νοσοκομείου στη Θήρα (Σαντορίνη), ενταγμένου στο ΕΣΥ. 

Δημιουργούνται Κέντρα Κοινότητας, που θα παρέχουν πολύπλευρη βοήθεια στα μέλη της τοπικής κοινωνίας που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο χτύπημα από την κοινωνικοοικονομική κρίση. Ακόμη με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς, για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην συγκεκριμένη περιοχή. Στα Κέντρα Κοινότητας θα εργαστούν περισσότερα από 700 άτομα.

Αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ήταν η στάση της αντιπολίτευσης, δεξιάς και αριστερής. Αντί να πράξουν το αυτονόητο και λογικό, ψηφίζοντας αυτά τα πολύ θετικά μέτρα για την κοινωνία και τη στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, καταψήφισαν το σχέδιο νόμου με απίστευτα «επιχειρήματα». Ο εισηγητής της Ν.Δ. μίλησε για «επικοινωνιακό κόλπο του Τσίπρα και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς», η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ το χαρακτήρισε «φανφάρα», ο δε του Ποταμιού «προπαγάνδα» και ο εισηγητής του ΚΚΕ κάλεσε το λαό «να μην συμβιβάζεται με τα ψίχουλα» (!), ψηφίζοντας «παρών». Μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους και αδύναμους συμπολίτες μας, αναμένουμε την τελική στάση της αντιπολίτευσης κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, καθότι ΝΔ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, επιφυλάχθηκαν για την τελική τους θέση. 

Η προώθηση του νομοσχεδίου αυτού υποδηλώνει τη θέληση της κυβέρνησης να νομοθετεί, πέρα από τις συμφωνίες με τους δανειστές και τις δημοσιονομικές δυσκολίες, θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες ανακουφίζουν τα αδύνατα μέλη της κοινωνίας. Ταυτόχρονα διαψεύδει και αποκρούει την αλλοπρόσαλλη ή στείρα κριτική της αντιπολίτευσης, ιδίως κάποιων κομμάτων αλλά και Μ.Μ.Ε., που υποκριτικά και υπόγεια προσπάθησαν να εμποδίσουν την προώθηση των μέτρων αυτών. Λέγοντας, πως είναι «ακοστολόγητα» και θα «θυμώσουν» οι δανειστές. Οι προσπάθειές τους απέτυχαν. Οι πολίτες όμως, ιδίως οι ανασφάλιστοι, είναι οι μόνοι κριτές και έχουν μνήμη.