Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016 07:47

Ανακήρυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως εθνικού πάρκου ζητεί ο Γ. Δημαράς

Γράφτηκε από την
Ανακήρυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως εθνικού πάρκου ζητεί ο Γ. Δημαράς

Την άμεση ανακήρυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως εθνικού πάρκου ζητεί ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πρασίνων Γιώργος Δημαράς. Συγκεκριμένα ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Δημαρά, 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την ανακήρυξή του από περιφερειακό σε εθνικό πάρκο.

Πάντως, θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας έχει αποφανθεί ότι η ανακήρυξη του Κυπαρισσιακού σε εθνικό πάρκο θα απαγόρευε τη δόμηση στην περιοχή και δεν θα επέτρεπε καμία ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, όπως υπογραμμίζεται και στο κείμενο της ερώτησης, «με την υπ' αριθμό 32/2015 γνωμοδότησή του, το Ε' Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας έκρινε ότι η περιοχή μπορεί και πρέπει να ονομασθεί εθνικό πάρκο αντί για περιφερειακό, ζητώντας από το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση αναθεωρημένου σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.)». Σημειώνεται επίσης, ότι υπάρχει εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) «βάσει της οποίας συντάσσεται σχέδιο Π.Δ. που θέτει τους όρους για την ανακήρυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως εθνικού πάρκου, κάτι που άλλωστε ζητούν με κοινή τους επιστολή 14 οικολογικές οργανώσεις, επισημαίνοντας τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από την καθυστέρηση έκδοσης του αναφερόμενου Π.Δ.».

Σε άλλο σημείο του κειμένου αναφέρεται ότι «ο Κυπαρισσιακός Κόλπος αποτελεί περιοχή με πολύτιμα φυσικά χαρακτηριστικά, τόσο εξαιτίας του εξαιρετικής οικολογικής σημασίας αμμοθινικού συστήματός του, όσο και ως η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο» και υπενθυμίζεται ότι «τον Ιανουάριο, η Ελλάδα βρέθηκε για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής».

Ο Γ. Δημαράς τόνισε σχετικά: «Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος πρέπει να προστατευθεί άμεσα. Υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την έκδοση αναθεωρημένου Π.Δ., καθώς και σχετική Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το θέμα, ενώ εκκρεμεί σε βάρος της Ελλάδας παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για τη μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το υπουργείο οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην έκδοση του νέου Π.Δ. που θα επιτρέψει την αποτελεσματική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής με ιδιαίτερη οικολογική σημασία».


NEWSLETTER