Δευτέρα, 09 Μαϊος 2016 17:43

Ημέρα μνήμης και τιμής η 9η Μαΐου

Ημέρα μνήμης και τιμής η 9η Μαΐου

Της Παναγιώτας Κοζομπόλη - Αμανατίδη 

Δικηγόρου - βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στις 9 Μαΐου 1945 η ναζιστική Γερμανία υπέγραψε συνθηκολόγηση άνευ όρων. Η συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας σηματοδότησε και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ενός πολέμου από τους πιο τραγικούς και αιματηρούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Που άφησε πίσω του πάνω από 60 εκατομμύρια νεκρούς, εκατομμύρια ανθρώπων που έχασαν τη σωματική τους ακεραιότητα,  διαλυμένες οικογένειες, κατεστραμμένα μνημεία πολιτισμού και ιδιωτικές περιουσίες. Η χώρα μας ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Δημιούργησε όμως και ένα από τα μαζικότερα και ηρωικότερα κινήματα εθνικής αντίστασης, κίνημα που αγωνίστηκε για «ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».

Η 9η Μαΐου, που δεν γιορτάζεται στη χώρα μας όπως της πρέπει, είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Για να μην λησμονήσουμε ούτε στιγμή το απάνθρωπο πρόσωπο του φασισμού, που ήταν αιτία του πολέμου, να μην συνηθίσουμε την μορφή του τέρατος. Για να τιμάμε όλους εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους  για να ηττηθούν οι δυνάμεις του φασισμού.

Η Ευρώπη στις μέρες μας δείχνει να έχει λησμονήσει τις αξίες της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας έδαφος στις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας. Η αντιμετώπιση των προσφύγων, απόρροια του πολέμου στη Συρία και της αποσταθεροποίησης της γύρω περιοχής, το φανερώνει. Αποτελεί καθήκον όλων ο αγώνας για να επικρατήσουν στην Ευρώπη (και σε όλο τον κόσμο) οι αξίες του Διαφωτισμού, ενάντια στον ανηλεή «οικονομικό πόλεμο» των ισχυρών κατά των αδυνάτων.