Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016 20:29

«Η δραχμή δεν (θα) είναι λύση» του καθηγητή Πάνου Καζάκου

Γράφτηκε από την
«Η δραχμή δεν (θα) είναι λύση» του καθηγητή Πάνου Καζάκου

 

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Επίκεντρο» το νέο βιβλίο του καθηγητή Πάνου Καζάκου, με τίτλο «Η δραχμή δεν (θα) είναι λύση». Στις σελίδες του ο συγγραφέας αναδεικνύει τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις μιας πιθανής αποτυχίας του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, που θα είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 

Η ελληνική κρίση και οι επιχειρήσεις αποτροπής μιας άτακτης χρεοκοπίας της χώρας αποτέλεσαν αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι συνέπειες ενός Grexit εξετάζονται εδώ υπό τις σημερινές διεθνείς και εσωτερικές, πολιτικές-οικονομικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Π. Καζάκο, η ελπίδα ότι το κόστος θα ήταν μικρότερο εκτός Ευρωζώνης και με παύση πληρωμών (δηλαδή πτώχευση) έχει ασθενείς βάσεις: Δεν λαμβάνει υπόψη τις διαρθρωτικές υστερήσεις, δεν λαμβάνει υπόψη την αδυναμία εφαρμογής μιας αντικυκλικής πολιτικής λόγω τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, δεν λαμβάνει υπόψη τις βαθύτερες αιτίες της ελληνικής κρίσης, και τέλος δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού και διεθνούς συστήματος. 

Ο Πάνος Καζάκος τονίζει ότι, ακόμα και με κούρεμα του δημόσιου χρέους, η δημοσιονομική διαχείριση θα έπρεπε να συμμαζευτεί· επομένως η περιβόητη «λιτότητα» και οι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων ήταν σε μεγάλο βαθμό μονόδρομος. 

Παρόλο όμως που η κοινή γνώμη και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστηρίζουν πλειοψηφικά την παραμονή σε Ευρωζώνη και ΕΕ, την παραμονή τείνει να την αποτρέψει το πλέγμα πολιτικών-οικονομικών παραγόντων που εμποδίζουν την αναγκαία προσαρμογή της χώρας. 

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 

Ο Πάνος Καζάκος είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους. 

Εχει διδάξει στη Γερμανία και στις ΗΠΑ και διατελέσει εμπειρογνώμων Α' του υπουργείου Εξωτερικών, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και ΔΔ του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Συμβουλίου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου (έως το 2016) κ.ά. 

Οι δημοσιεύσεις του στην ελληνική, την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα καλύπτουν τη σύγχρονη μακροοικονομική πολιτική, την οικονομική πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

 

 


NEWSLETTER