Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019 17:08

Νέο βιβλίο του Μεσσήνιου Νικήτα Ι. Φωτάκη: Από τη Δενθαλιάτιδα έως το Δήμο Αλαγονίων

Γράφτηκε από την

Το βιβλίο του Μεσσήνιου Νικήτα Ι. Φωτάκη με τίτλο “Από τη Δενθαλιάτιδα έως το Δήμο Αλαγονίων. Ιστορικά αποτυπώματα. Διάσειστο: η Βαρωνία των Γριτσένων” κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση.

Το βιβλίο περιλαμβάνει μια ιστορική αναδρομή της περιοχής του ΒΔ Ταυγέτου, στα σύνορα Μεσσηνίας και Λακωνίας. Στην Αρχαιότητα είχε το όνομα Δενθαλιάτις. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο είχε το όνομα Διάσειστο και οργανώθηκε εκεί, υπό των Φράγκων, η Βαρωνία των Γριτσένων για την οποία σπουδαίοι ιστορικοί ερευνητές έχουν καταλήξει ότι η θέση της είναι απροσδιόριστη. Κατά την δεύτερη Οθωμανοκρατία στην Πελοπόννησο, που η οργάνωση της χώρας είχε άλλη μορφή, εμφανίζεται με το όνομα Οπισινά Χωριά, σε σχέση με τον Μυστρά όπου ανήκε. Μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας και την οργάνωσή της σε Δήμους, ονομάστηκε Δήμος Αλαγονίων, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Κύρια σημεία του βιβλίου είναι: α) Κατά την Αρχαιότητα, οι αρχαίοι τόποι και ναοί, με επίκεντρο το ναό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος και τους Μεσσηνιακούς πολέμους, β) Κατά την Βυζαντινή περίοδο, η εγκατάσταση των Σλάβων και η Φραγκοκρατία στην Πελοπόννησο, γ) Κατά την Οθωμανοκρατία και τη Βενετοκρατία τα απελευθερωτικά κινήματα και ο αγώνας για την ανεξαρτησία. δ) Το βιβλίο κλείνει με άλλες σημαντικές πληροφορίες για την περιοχή.

Ο Νικήτας Ι. Φωτάκης γεννήθηκε στη Νέδουσα Μεσσηνίας το 1940. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και με διαγωνισμό εισήλθε στο Σώμα Εφοδιασμού της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Υποπτέραρχου. Μετά την αποστρατεία του, ζούσε στην Καλαμάτα. Από τη συχνή επαφή με τον τόπο του διαπίστωσε ότι γράφονταν και λέγονταν διάφορες ιστορίες για τις οποίες έκρινε ότι απείχαν από την πραγματικότητα ή και την διαστρέβλωναν σκόπιμα. Ετσι αποφάσισε να ερευνήσει την ιστορία των 6 χωριών της περιοχής του και μετά από πολυετή προσπάθεια ολοκλήρωσε τη συγγραφή του βιβλίου αυτού, που δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις στους ενδιαφερόμενους αναγνώστες.