Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019 21:01

Χόρχε Μπουκάι: 20 Βήματα Μπροστά Ι Εκδόσεις ΟΠΕΡΑ

Γράφτηκε από την
Χόρχε Μπουκάι: 20 Βήματα Μπροστά Ι Εκδόσεις ΟΠΕΡΑ

"Εμείς, ως άνθρωποι της Δύσης, έχουμε ανάγκη να επεμβαίνουμε, να χειραγωγούμε, να προσανατολίζουμε και να ρυθμίζουμε. Θέλουμε να νιώθουμε πως είμαστε οι διεκπεραιωτές των νόμων του σύμπαντος - και αυτό δεν το βρίσκω κακό.

Καλώς ή κακώς, ό,τι συμβαίνει στον κόσμο περιέχει σ ένα ποσοστό και τη δική μας εμπλοκή στις καταστάσεις της ζωής. Αποδεχόμενοι αυτό το γεγονός, καταλαβαίνουμε πως στο προσωπικό, στο οικογενειακό και στο κοινωνικό, πρέπει να προσθέσουμε το όνειρο και την πραγματοποίηση, την επιθυμία και το σχεδιασμό, την ανάγκη και τη δράση, την αξία και τη δουλειά, την υπομονή και το ρυθμό, την επιμονή και τη δημιουργικότητα", λέει ο Χόρχε Μπουκάι - και στα 20 κεφάλαια του βιβλίου του αναλύει 20 βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

1) Γνώθι σαυτόν. Βρες το χρόνο να κοιτάξεις εντός σου. 2) Αποφάσισε να είσαι ελεύθερος. Αν θέλεις να είσαι τίμιος με τον εαυτό σου, πάψε να προαποφασίζεις το βαθμό δυσκολίας των πραγμάτων. 3) Να είσαι ανοιχτός στην αγάπη. Βρες κάποιον που θα σε απολαμβάνει χωρίς να σε θεωρεί κτήμα του. 4) Μην ξεχνάς να γελάς. Το γέλιο είναι υγεία, όμως προσοχή: Υπάρχει κι ένα γέλιο άχρηστο, κακό, που αρρωσταίνει. 5) Ν’ ακούς καλύτερα. "Ακούω" πάει να πει: Α-Κ-Ο-Υ-Ω. 6) Να μαθαίνεις με ταπεινότητα. Κανείς δεν κατέχει την αλήθεια. Δέξου το. 7) Να είσαι πάντα εγκάρδιος. Χωρίς τρυφερότητα δεν πας μακριά. Η νίκη πάει χέρι χέρι με την αγάπη. 8) Τακτοποίησε τα εντός και τα εκτός. Σημαντικό VS δευτερεύον. 9) Γίνε καλός "πωλητής". Δώσε στον άλλον την ευκαιρία να καταλάβει ποιος είσαι. 10) Διάλεξε καλή παρέα. Για να μη χάσουμε τους άλλους, χάνουμε τον εαυτό μας. Κι έτσι χάνουμε και τους άλλους. 11) Αναβάθμισε τη γνώση σου χωρίς προκαταλήψεις. Ως εδώ, καλά. Μετά τι; 12) Να είσαι ευρηματικός. Καλό πράγμα η εμπειρία, αλλά για να οραματιστείς και να δημιουργήσεις, πρέπει κάποιες φορές να την κάνεις λίγο πέρα. 13) Αξιοποίησε το χρόνο σου. Ωραίες οι ευχάριστες εκπλήξεις. Δική σου υπόθεση να τις αφήσεις να μπουν στο δρόμο σου. 14) Απόφυγε εξαρτήσεις και προσκολλήσεις. 15) Πάρε μόνο ελεγχόμενα ρίσκα. Το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο είναι να ζεις μια ζωή χωρίς να παίρνεις κανένα ρίσκο. 16) Διαπραγματεύσου τα αναγκαία. Προτιμώ να εγκαταλείπω παρά να θυσιάζομαι. Προτιμώ να συμφωνώ παρά να διαπραγματεύομαι. 17) Ζήσε ισότιμα χωρίς ανταγωνισμούς. Αμφισβητώ τα "καλά" του άγριου ανταγωνισμού. Αλλο "γίνομαι καλύτερος" κι άλλο "είμαι καλύτερος από τους άλλους". 18) Μη φοβάσαι την αποτυχία. 19) Ξεκίνα πάλι. Οταν τα ’χεις κάνει όλα χάλια δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να τα διορθώσεις. Ξεκίνα πάλι απ’ την αρχή. 20) Μην αμφιβάλλεις για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είσαι εσύ ο περίγελος του κόσμου. Αν πιστέψεις ότι στο τέλος θα πετύχεις, τότε θα βρεις τη δύναμη να ρισκάρεις και τον τρόπο για να συνεχίσεις.

 

Σελίδες: 168


NEWSLETTER