Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 12:43

Δύο βιβλία που απαντούν στους πιο επίκαιρους προβληματισμούς I Εκδόσεις Επίκεντρο

Γράφτηκε από την

 

Δύο βιβλία που απαντούν στους πιο επίκαιρους προβληματισμούς κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Επίκεντρο του Μεσσήνιου Πέτρου Παπασαραντόπουλου.

Khalid Koser: Διεθνής μετανάστευση. Μια Συνοπτική Εισαγωγή, σελίδες 168

Το πρώτο ακουμπά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα: Ποιος θεωρείται μετανάστης; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός αιτούντος άσυλο και ενός πρόσφυγα; Πώς καταμετράμε τους μετανάστες; Μήπως υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες;

Η σημασία της διεθνούς μετανάστευσης έχει αυξηθεί από την εποχή της πρώτης έκδοσης του βιβλίου: Η μετανάστευση έχει ανέβει στις πρώτες θέσεις στην πολιτική ατζέντα. Αυτή η δεύτερη έκδοση λοιπόν έχει αναβαθμιστεί ποικιλοτρόπως. Επικεντρώνεται στις τελευταίες και επίκαιρες σχετικές μελέτες και καλύπτει πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα, όπως η διεθνής οικονομική κρίση, η Αραβική Ανοιξη, η σύγκρουση στη Συρία, η κρίση του Εμπολα και η άνοδος του ISIL, όλα εκ των οποίων έχουν επηρεάσει τα μοτίβα και τις διαδικασίες της μετανάστευσης.

Σταύρος Δρακουλαράκος: Τουρκία και Ισραήλ στη μέση ανατολή. Από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι την «Αραβική Άνοιξη». σελίδες 224

Το δεύτερο βιβλίο μας βοηθά να κατανοήσουμε ορισμένες σημαντικές πτυχές της σημερινής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, εξετάζοντας τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή - οι οποίες έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η υποβάθμιση και το «πάγωμα» των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών έλαβε χώρα την εποχή κατά την οποία η Τουρκία ανέπτυσσε εντονότερα τους δεσμούς της με τον αραβικό κόσμο και ενώ οι διεθνείς εξελίξεις της «Αραβικής Ανοιξης» μετέβαλλαν την καθεστηκυία τάξη στην περιοχή. Ελλείψει της συνεργασίας με την Τουρκία και με βήμα τις ανακαλύψεις ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ αναζήτησε στη συνέχεια νέους εταίρους προς επίρρωση της γεωπολιτικής του θέσης και προς αναβίωση του «δόγματος εξωτερικής περιφέρειας» του 20ού αιώνα.