Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 11:01

«Δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις: Η ομηρία και οι ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις Ελλήνων αξιωματικών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Αξονα (1941-1945)»

Γράφτηκε από την
«Δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις: Η ομηρία και οι ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις Ελλήνων αξιωματικών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Αξονα (1941-1945)»


Των Παναγιώτη Δημουλέα και Γιάννη Πριόβολου

Πέραν του ενδιαφέροντος που έχουν αυτά καθ’ αυτά τα στοιχεία που καταγράφουν την ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών στα φασιστικά και στα ναζιστικά στρατόπεδα (1941-1945), ταυτόχρονα, έμμεσα, φωτίζουν και πλευρές της ελληνικής ιστορίας, όπως εκείνες που αφορούν την εμπλοκή του σώματος των αξιωματικών στην πολιτική ζωή της χώρας προπολεμικά, αλλά και μεταπολεμικά, με ολέθρια κατάληξη την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας το 1967.
Στο βιβλίο επισημαίνεται και καταγράφεται η εκ του παραπάνω λόγου σφοδρή σύγκρουση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταξύ δύο μερίδων αξιωματικών, των λεγόμενων «εθνικοφρόνων» και των κατ’ αυτούς «προδοτών» εαμιζόντων συναδέλφων τους.
Επίσης επιλέχθηκε και εξιστορείται ξεχωριστά η ομηρία και η δράση ενός αξιωματικού, του ταγματάρχη Βασίλη Μερκουρίου, καθώς στο πρόσωπό του συγκεφαλαιώνεται η ταραχώδης πορεία του σώματος των αξιωματικών από τον Εθνικό Διχασμό (1916-1919) έως τον Εμφύλιο (1946-1949).
Ο Παναγιώτης Δημουλέας και ο Γιάννης Πριόβολος είναι αξιωματικοί σε αποστρατεία, απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων. Η ενδελεχής γνώση τους σχετικά με την επίδραση που είχαν τα γεγονότα της κρίσιμης ιστορικά δεκαετίας 1940-1950 πάνω στο σώμα των Ελλήνων αξιωματικών –του οποίου άλλωστε υπήρξαν και οι ίδιοι μέλη– στηρίζεται κυρίως, εκτός των άλλων, στην πολυετή ενασχόλησή τους με παντοειδές αρχειακό υλικό. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Γ. Πριόβολου “Εθνικιστική «αντίδραση» και Τάγματα Ασφαλείας: Εμφύλιος και αντικατοχικός πόλεμος, 1943-1944” (2018).

 


NEWSLETTER