Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 16:30

“Ο άγγελος του Μονάχου” από το Φαμπιάνο Μάσσιμι

Γράφτηκε από την
“Ο άγγελος του Μονάχου” από το Φαμπιάνο Μάσσιμι

Από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Μόναχο, Σεπτέμβριος 1931. Ο αστυνόμος Ζίγκφριντ Ζάουερ καλείται επειγόντως σε ένα αριστοκρατικό διαμέρισμα, όπου βρέθηκε νεκρή η 22χρονη Ανγκελα Ράουμπαλ, η επονομαζόμενη Γκέλι. Δίπλα της υπάρχει ένα πιστόλι: όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Η Γκέλι όμως δεν ήταν μια τυχαία κοπέλα και το διαμέρισμα όπου ζούσε και πέθανε, όπως και το πιστόλι το οποίο έριξε τη μοιραία σφαίρα, δεν ανήκουν σε έναν τυχαίο άντρα: νόμιμος κηδεμόνας της ήταν ο «θείος Αλφ», γνωστός στην υπόλοιπη Γερμανία ως Αδόλφος Χίτλερ. Ο Ζάουερ αρχίζει αμέσως τις έρευνες, στριμωγμένος ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να κλείσει την έρευνα μέσα σε λίγες ώρες και σε εκείνους που του ζητούν να εξετάσει την υπόθεση σε βάθος και να ανακαλύψει την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή. Ο Χίτλερ, μόλις μαθαίνει τα νέα, επιστρέφει βιαστικά από τη Νυρεμβέργη και επιβεβαιώνει ότι έχει αδιάσειστο άλλοθι. Κι όμως, ο Ζάουερ αμφιβάλλει και δε σταματά να ερευνά. Οι αλήθειες που θα ανακαλύψει είναι τόσο σκοτεινές, που κλονίζουν κάθε επαγγελματική και προσωπική του βεβαιότητα, και θα τον ωθήσουν σε αποφάσεις από το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να κριθεί ακόμη και το μέλλον της δημοκρατίας στη Γερμανία...

Με φόντο την ετοιμοθάνατη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, στην οποία γίνονται αισθητά όλα τα προμηνύματα της ναζιστικής τραγωδίας, ο “Αγγελος του Μονάχου” είναι ένα θρίλερ που ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στην αδιάσειστη ιστορική πραγματικότητα και στη συναρπαστική μυθοπλασία, ένα ταξίδι αναζήτησης ενός μικρού μέρους της αλήθειας που θα μπορέσει, ίσως, να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του πρώτου, αληθινού θύματος της ναζιστικής προπαγάνδας: της νεαρής και αθώας Γκέλι Ράουμπαλ.

Ο Φαμπιάνο Μάσσιμι γεννήθηκε στη Μόντενα το 1977. Σπούδασε Φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Μπολόνια και του Μάντσεστερ, εργάστηκε ως σύμβουλος μεγάλων εκδοτικών οίκων για σειρά ετών και σήμερα εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη Delfini της Μόντενα. Ο “Αγγελος του Μονάχου” είναι το πρώτο του βιβλίο, πρωτοεκδόθηκε στα ιταλικά το 2020 και μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες, ενώ απέσπασε το βραβείο “Asti D’Appello”.

 


NEWSLETTER