Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 16:03

“Μίνι φιλοσοφία” του Jonny Thomson

“Μίνι φιλοσοφία” του Jonny Thomson

Από τις Εκδόσεις “Διόπτρα”.

Γιατί αρέσει στους ανθρώπους να βλέπουν ταινίες τρόμου; Πρέπει να ποντάρουμε στο ότι υπάρχει Θεός; Γιατί η απόλαυση είναι καλύτερη από τον πόνο; Ο Jonny Thomson, καθηγητής Φιλοσοφίας στην Οξφόρδη, με απλά λόγια, σαφήνεια και χιούμορ, παρουσιά­ζει τις απαντήσεις που έδωσαν τα πιο δυνατά μυαλά της ανθρωπότητας σε ερωτήματα σαν κι αυτά, από την αρχαιό­τητα μέχρι σήμερα. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια φιλοσοφίας μέσα από 150 σύντομα κεφάλαια, που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς είδε κάθε διανοητής τον κόσμο – και κυρίως να βελτιώσουμε τη δική μας σκέψη και κοσμοθεωρία.
Ενας μικρός οδηγός στο μεγάλο ταξίδι της ανθρώπινης σκέψης, από τον Αριστοτέλη στον Σίγκμουντ Φρόιντ και από τον Σουν Τζου στον Καρλ Μαρξ, τη Χάνα Αρεντ και τον Ζαν Πολ Σαρτρ.
“Η φιλοσοφία πρέπει να είναι προσιτή, πρέπει να είναι πρακτική, πρέπει να είναι εύληπτη και κατανοητή. Αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι ευχάριστη. Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όσους έχουν ακουστά τον Πλάτωνα, τον Ντεκάρτ ή την Ντε μποβουάρ, αλλά δεν έχουν παρά μια αόριστη εικόνα για τις ιδέες τους. Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όποιον θέλει να μάθει τι είναι στην ουσία ο δομισμός, η φαινομενολογία ή ο υπαρξισμός χωρίς να πρέπει να χαθεί σε τόμους φιλοσοφίας με πυκνά νοήματα που θα τον κάνουν να μπερδευτεί ακόμα περισσότερο. Ελπίζω να επαναφέρω τη φιλοσοφία από τον απρόσιτο πύργο της διανόησης στο σαλόνι του σπιτιού, στις καφετέριες ή στον δρόμο για τη δουλειά”.
Ο Jonny Thomson διδάσκει Φιλοσοφία στην Οξφόρδη. Εχει έναν δημοφιλή λογαριασμό στο Instagram και μια ιστοσελίδα, που προέκυψαν από τις συζητήσεις με τους φοιτητές του και από την εμμονή του να διαβάζει ογκώδη φιλοσοφικά έργα. Η φιλοσοφία είναι το κύριο αντικείμενό του, αλλά του αρέσει να γράφει για πάρα πολλά θέματα. Ετσι, στο blog του, η θεματολογία εκτείνεται πέρα από τα όρια της φιλοσοφίας. Πιο συγκεκριμένα, έχει ασχοληθεί με την καταγωγή της ζωής, τη γλωσσολογία, την αναπτυξιακή ψυχολογία, την ψυχανάλυση, τα ταξίδια στον χρόνο και τη θεματική ανάλυση κλασικών μυθιστορημάτων και ποίησης.
Μεταφραστής: Ανδριάννα Αργυροκαστρίτη.