Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 10:07

“Για μια ανάσα” του Φερζάν Οζπετεκ

Γράφτηκε από την
“Για μια ανάσα” του Φερζάν Οζπετεκ

Από τις Εκδόσεις “Κλειδάριθμος”.

Ο Φερζάν Οζπετεκ δίνει ζωή σε μια καθηλωτική ιστορία, που μπλέκει παλιές και νέες αλήθειες μεταφέροντας τον αναγνώστη από το σήμερα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 κι από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι Κυριακή πρωί, στα τέλη του Ιουνίου, και ο Σέρτζιο με την Τζοβάνα έχουν καλέσει σε γεύμα στο διαμέρισμά τους δύο ζευγάρια αγαπημένων φίλων. Κάνουν τις τελευταίες ετοιμασίες περιμένοντας τους καλεσμένους τους, όταν μια άγνωστη εμφανίζεται στην πόρτα τους. Το βλέμμα της φαίνεται χαμένο, σαν να γυρεύει κάποιον. Εξηγεί ότι ζούσε εκεί πριν από πολλά χρόνια και ότι ήρθε από την Κωνσταντινούπολη.

Το όνομά της είναι Ελσα Κόρτι και έχει στην τσάντα της ένα πακέτο από παλιά γράμματα που κανείς δεν έχει ανοίξει ποτέ και που κρύβουν ένα τρομερό μυστικό. Ποια είναι αυτή η παράξενη γυναίκα; Ποιο μυστήριο είναι κρυμμένο πέρα από το παράθυρο της κουζίνας που η Ελσα κοιτάζει επίμονα; Ένα ανομολόγητο παρελθόν αναδύεται, ικανό να ραγίσει τη φαινομενικά ήσυχη και σχεδόν μονότονη ζωή του Σέρτζιο και της Τζοβάνα, σημαδεύοντάς τους για πάντα.

O Φερζάν Οζπετεκ είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και κινηματογραφικός παραγωγός. Γεννήθηκε το 1959 στην Κωνσταντινούπολη. Tο 1976 μετέβη στη Ρώμη για να σπουδάσει Ιστορία Κινηματογράφου, Ιστορία της Τέχνης και Θέατρο. Εκτοτε εργάζεται κυρίως στην Ιταλία και είναι γνωστός για τις ταινίες του, οι οποίες έχουν βραβευτεί. Το “Για μια ανάσα” είναι το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά και μεταφράζεται σε 10 γλώσσες.

Μετάφραση: Αννα Παπασταύρου.

 


NEWSLETTER