Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 20:16

«Αναμνήσεις και γεγονότα από τον Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση στη Μεσσηνία» γραμμένα από τον Δ. Δουλάμη

Γράφτηκε από την

Ο Δημήτρης Δουλάμης δεν είναι ιστορικός, είναι νομικός.

Γνωστός δικηγόρος στην Καλαμάτα, που με την ολοκλήρωση του επαγγελματικού βίου, είχε την αξιέπαινη πρωτοβουλία να γράψει, πιο συγκεκριμένα να αντιγράψει από το μυαλό και την ψυχή του όσα έζησε σε ταραγμένους καιρούς. Παίρνοντας στα χέρια του ο αναγνώστης το βιβλίο «Αναμνήσεις και γεγονότα από τον Πόλεμο, την Κατοχή - Αντίσταση και την Απελευθέρωση στη Μεσσηνία - 1940-1944» από την πρώτη στιγμή διακρίνει την προσπάθεια του συγγραφέα να κάνει αντικειμενική αποτύπωση των όσων έζησε ο ίδιος και όσα διάβασε για την πιο μαύρη ιστορικά εποχή της Ελλάδας.
Με βάση πρόσωπα και γεγονότα από το χωριό Γκρούστεσι (σημερινή Χαραυγή) της Πυλίας, ο Δημήτρης Δουλάμης προχωρεί σε όλη την Μεσσηνία και διεκτραγωδεί όσα κανένας σημερινός Μεσσήνιος δεν θέλει να ξαναζήσει.
Η δουλειά που έχει κάνει ο Δημήτρης Δουλάμης μελετώντας όλες τις γραπτές και προφορικές πηγές της εποχής, μαζί με τα δικά του βιώματα, είναι όχι απλώς αξιόλογη αλλά αποτελεί μια συμπυκνωμένη καταγραφή της τότε ιστορικής περιόδου.
Στον πρόλογο του βιβλίου ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου σημειώνει με έμφαση ότι «ο σεμνός και ήπιων τόνων νομικός αφηγείται με παρρησία και αμεσότητα προς τους αναγνώστες του όντας αληθινός με την γενιά του, ειλικρινής με τους συνομιλητές του, τίμιος με τον εαυτό του, συναινετικός με τους αντιπάλους του, ακριβοδίκαιος ως πρωταγωνιστής μιας εποχής που συγκλόνισε συθέμελα τόσο την τοπική κοινωνία όσο και την παγκόσμια οικογένεια...».
Το πρώτο κριτικό σημείωμα για το βιβλίο του Δημήτρη Δουλάμη έρχεται από μια βαριά υπογραφή, τον Καλαματιανό ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Ακαδημαϊκό κ. Απόστολο Γεωργιάδη. Απευθυνόμενος στον συγγραφέα γράφει:

“Αγαπητέ Δημήτρη,
Διάβασα απνευστί το βιβλίο σου με τις αναμνήσεις από τον Πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο στη Μεσσηνία και θέλω να σ’ ευχαριστήσω θερμά και να σε συγχαρώ.
Εχω διαβάσει αρκετά βιβλία, αναφερόμενα σ’ αυτή την τραγική περίοδο της ελληνικής ιστορίας, αλλά τα περισσότερα εξ αυτών είναι δυστυχώς γραμμένα από πολιτικά στρατευμένους ιστοριοδίφες.
Σε αντίθεση με αυτά, το δικό σου έργο χαρακτηρίζεται από αντικειμενικότητα, νηφαλιότητα και διανοητική εντιμότητα. Πρόκειται για μια συναρπαστική παρουσίαση προσώπων και γεγονότων της ζοφερής εκείνης εποχής, που έχει «σημαδέψει» τη δική μας γενιά. Με τρόπο γλαφυρό έγραψες χωρίς προκαταλήψεις, σκοπιμότητες και κυρίως χωρίς ν’ αποσιωπάς δυσάρεστες αλήθειες.
Παρότι μη ιστορικός, εκπόνησες ένα βιβλίο που μπορεί ν’ αποτελέσει πολύτιμη βιβλιογραφική προσθήκη στην ιστοριογραφία της «μαύρης» εκείνης περιόδου.
Μακάρι την ευχή σου, στο τέλος του βιβλίου, να μην ξαναδεί ο τόπος μας διχασμούς και εμφυλίους, να την ενστερνιστούν οι σημερινοί Ελληνες και να μην ζήσουν ποτέ οι νεότεροι αυτά που ζήσαμε εμείς.

Απόστολος Σ. Γεωργιάδης”

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτρης Δουλάμης γεννήθηκε το 1930 στο Γκρούστεσι (σήμερα Χαραυγή) Πυλίας του Νομού Μεσσηνίας από γονείς αγρότες. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό του και αποφοίτησε από το Οκτατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων (Α’ Αρρένων) Καλαμάτας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε άδεια δικηγόρου για το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, όπου άσκησε τη δικηγορία μέχρι το έτος 2009 που συνταξιοδοτήθηκε. Πολιτεύθηκε στις Εθνικές Εκλογές του 1974 και 1977 ως υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Μεσσηνίας με την Ενωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις και την Ε.ΔΙ.Κ. αντίστοιχα. Πέρασε τα δύσκολα, τα μαύρα χρόνια Γερμανοϊταλικής κατοχής στη γενέτειρά του. Είναι έγγαμος με την Ματίνα Ηλ. Ρεκούμη, Θεολόγο - Φιλόλογο και ζουν μόνιμα στην Καλαμάτα.