Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 21:57

“Οι ταξιδιώτες της βροχής”: Το νέο μυθιστόρημα της Κατερίνας Γυφτάκη

Γράφτηκε από την
“Οι ταξιδιώτες της βροχής”: Το νέο μυθιστόρημα της Κατερίνας Γυφτάκη

Της Αντωνίας Παυλάκου
φιλολόγου, προέδρου Ε.Μ.Σ.

Στο ατμοσφαιρικό καφέ «Αμάν» παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 04 Απριλίου 2022 το μυθιστόρημα της Κατερίνας Γυφτάκη «Οι ταξιδιώτες της βροχής» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Χάρτινη πόλη».
Η γράφουσα παρουσίασε στο ακροατήριο αδρομερώς το συνολικό έργο της Κατερίνας Γυφτάκη αναφέροντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ως προς τη γραφή και τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων της, ενώ έκανε εισαγωγή και στο νεοεκδοθέν βιβλίο. Ακολούθησε η Εύη Ντινοπούλου, φιλόλογος στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, η οποία με εύστοχες αναφορές σχολίασε το περιεχόμενο του βιβλίου.
Τον λόγο της Κατερίνας Γυφτάκη, που ανέδειξε η αφηγήτρια παραμυθιών Λίλλυ Τριαντάρη, έκανε πιο μαγικό το φλάουτο της Βίκης Βασιλειάδη και ο John Forrow με την κιθάρα του συνοδεύοντας το φλάουτο αλλά και τη Linda Kox στο τραγούδι. Η μαγεία της βραδιάς οδήγησε χαλαρά στον εξίσου μαγικό κόσμο του βιβλίου με υλικά που μόνο η ιδιαιτερότητα της Κατερίνας Γυφτάκη ξέρει να χρησιμοποιεί για να τον πλάσει.
Οι Ταξιδιώτες της βροχής μας συστήνονται με ένα ιμπρεσιονιστικό εξώφυλλο που προϊδεάζει για τον ρομαντικό χαρακτήρα του έργου, ενώ το κατατοπιστικό οπισθόφυλλο μας οδηγεί και στον ονειρικό εξωτισμό που τόσο η συγγραφέας αγαπά να χρησιμοποιεί, χωρίς ωστόσο να αφαιρεί τίποτε από την αληθοφάνεια της μυθοπλασίας της.
Η Κατερίνα Γυφτάκη καλεί τον αναγνώστη της ξανά στη μυστική ζωή που έζησε με τους ήρωές της. Τον παρακινεί να πάρει μέρος σ’ αυτήν, να παρασυρθεί στον κόσμο της έστω για όσο διαρκεί η ανάγνωση. Μια ανάγνωση ωστόσο πλούσια που ο καθένας θα χαρεί, καθώς ο αφηγηματικός λόγος είναι εκφραστικός, πολύπλευρα εικονοποιημένος και πολυεπίπεδος.
Πρόκειται για μια μεγάλη ιστορία που ξετυλίγεται πολλαπλασιαστικά μέσα και έξω από τον καμβά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κεντρικό το αγαπημένο θέμα της Γυφτάκη, μια ιστορία αγάπης φτιαγμένη από υλικά αγνότητας και καθαρότητας, μια αγάπη «καταδικασμένη» να θριαμβεύσει χάρη και στο μεγαλείο της ψυχής αυτών που τη ζουν. Η εξωτική προπολεμική Σαγκάη, η Γαλλία της δεκαετίας του ’50, η ποιητική ατμόσφαιρα της Ουαλίας συνθέτουν έναν κόσμο, στον οποίο η συγγραφέας κινείται ακροβατώντας ανάμεσα στο φανταστικό και στο πραγματικό. Οι ήρωες καλοστημένοι την ακολουθούν στην ακροβασία της και υπηρετούν βασικά υποθέματα της ιστορίας της, όπως είναι ο ξεριζωμός, ο κατατρεγμός και η δυστυχία που ορίζει η αγριότητα του πολέμου, τραγικά επίκαιρα θέματα στις μέρες μας. Μυστικά, αναμνήσεις, συμπτώσεις, αλλά και η παραμυθία της γραφής έρχονται να δέσουν μέσα σε μια ποιητική ατμόσφαιρα όπου όλα τα απίθανα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα! Καλή σας ανάγνωση!

 


NEWSLETTER