Παρασκευή, 06 Μαϊος 2022 15:43

Νέο βιβλίο του Βασ. Σκολαρίκου: "Δημητσάνα και ο γύρω κόσμος της δεκαετία 1940-1950"

Γράφτηκε από την

Με τίτλο «Δημητσάνα και ο γύρω κόσμος, την δεκαετία 1940-1950» και με την προσθήκη ότι πρόκειται για «Βλέμμα χωρίς εμπάθεια για την τραγωδία της περιόδου εκείνης» ο Γορτύνιος ιστοριοδίφης Βασίλειος Χρ. Σκολαρίκος κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο του βιβλίο.

Ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει ιστορικό υλικό από τον πόλεμο του 1940, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και ό,τι άλλο διαδραματίστηκε εκείνη την καταστροφική για την Ελλάδα δεκαετία. Ειδικά για την Δημητσάνα και την γύρω περιοχή της Γορτυνίας ο Βασίλης Σκολαρίκος χρησιμοποιώντας διάφορες πηγές αναφέρεται σε γνωστά αλλά και άγνωστα γεγονότα.

Σταχυολογώντας κάποια απ’ αυτά βρίσκουμε την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην Αρκαδία, την εμφάνιση των πρώτων Γερμανών στη Δημητσάνα και την Στεμνίτσα, τους Δημητσανίτες θύματα της Ιταλικής και ναζιστικής κατοχής αλλά και τους απαγχονισμούς Αρκάδων πολιτών στην Τρίπολη. Σε άλλα κεφάλαια του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει θέματα για το Δημοτικό Σχολείο Δημητσάνας το 1946 που είχε μείνει χωρίς προσωπικό και την αποστολή δώρων στους μαθητές από ομογενείς της Αμερικής. Μεγάλο τμήμα του βιβλίου αναφέρεται στην δράση του ΕΛΑΣ στην περιοχή ενώ δίδεται ιδιαίτερη έκταση στην μάχη κατάληψης της Δημητσάνας αλλά υπάρχουν και πίνακες με ονόματα καταδικασθέντων σε θάνατο Γορτυνίων από το Στρατοδικείο Τριπόλεως.

Επίσης πολλά κείμενα αφορούν την σύλληψη και εκτέλεση 11 πρόκριτων Δημητσανιτών από την ΟΠΛΑ και την δίκη που έγινε στο Κακουργιοδικείο Καλαμάτας με 7 κατηγορούμενους εκ των οποίων οι 2 αθωώθηκαν και οι άλλοι καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές. Το βιβλίο του Βασίλειου Σκολαρίκου ανεξαρτήτως της άποψης του κάθε αναγνώστη, δίνει πληροφορίες αναφερόμενο σε συγκεκριμένες πηγές, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, από τις οποίες συμπληρώνονται τα ιστορικά γεγονότα και προσφέρει κατ’ αυτό τον τρόπο τις υπηρεσίες του στην γενέτειρά του την Γορτυνία.

Οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν το βιβλίο μπορούν να απευθυνθούν στην Αδελφότητα Δημητσανιτών, κ. Γ. Νακόπουλο, τηλ. 6977-508611.