Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2013 15:47

"Αποκαΐδια" και βατόμουρο γλυκό" της Φωτεινής Ναούμ από τις εκδόσεις "Λιβάνη"

Γράφτηκε από την
"Αποκαΐδια" και βατόμουρο γλυκό" της Φωτεινής Ναούμ από τις εκδόσεις "Λιβάνη"

Ο τίτλος δημιουργεί στον αναγνώστη εικόνες... Του φέρνει στο νου αναμνήσεις δικές του. Του κινεί την περιέργεια. "Αποκαΐδια" και βατόμουρο γλυκό". Ο οίκος Λιβάνη για αυτό το καλοκαίρι προτείνει το βιβλίο της Φωτεινής Ναούμ, που θα παρασύρει το αναγνωστικό κοινό σε έναν απρόσμενο χορό εικόνων, μυρωδιών και σκέψεων...

 

Ενας χορός από έρωτες, πάθη, λάθη, ενοχές και μυστικά εμπλέκονται σ΄ ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι, άλλοτε ανυψώνοντας κι άλλοτε πάλι ποδοπατώντας τους ήρωες. Μέσα του ο καθένας ξεχωριστά σέρνει το παρελθόν του, κουβαλά τα παιδικά, εφηβικά του βιώματα, και προσπαθούν άλλοτε όλοι μαζί σαν ενωμένη γροθιά κι άλλοτε ο καθείς μόνος, τσακισμένος κι απογοητευμένος να φτάσουν στην πληρότητα που επιζητούν μέσα από την αποδοχή και τον έρωτα. Βλέπουν τα όνειρά τους να πλησιάζουν και ν' απομακρύνονται. Δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν ν' αποζητούν την προσωπική τους χίμαιρα, μέχρι εντέλει, χαμένοι ή κερδισμένοι, να τους δώσει η ζωή αυτό που για εκείνους είχε προαποφασίσει.

Το χωριό. Οι κάμποι, το σχολειό, οι χωμάτινοι δρόμοι. Η πόλη. Το ποτάμι, οι εκκλησίες και τα τζαμιά, τα καταστήματα. Η θάλασσα. Τα μεγάλα ταξίδια, οι ξένοι τόποι, η λησμονιά. Αθήνα. Η πόλη της λήθης και των μοιραίων συναντήσεων. Οι άνθρωποι. Ευάλωτοι, πρόσκαιρα ευτυχισμένοι, παραδομένοι στα πάθη τους. Μπροστά απ’ όλα, ο έρωτας. Πίσω απ’ όλα, η μοναξιά. Πάνω απ’ όλα, η μοίρα τους.

«Ησουν ξεχωριστή από τη μέρα που γεννήθηκες», της είχε πει η μπάμπω της, όταν έκλεισε τα δέκα της χρόνια. «Εγώ σε ξεγέννησα. Ήταν Αύγουστος, πάνω στο δεύτερο φεγγάρι του. Επρεπε να είχες γεννηθεί τουλάχιστον τρεις βδομάδες νωρίτερα. Πείσμωσες. Περίμενες καρτερικά να γεμίσει το φεγγάρι … Δεν κοιμήθηκα εκείνο το βράδυ. Ούτε τ’ άλλα που ακολούθησαν. Καθόμουν και σε κοιτούσα να φέγγεις μέσα στη νύχτα. Πού και πού άνοιγες τα θολά σου μάτια και με κοιτούσες κι εσύ. Από τότε, βλέπεις, είχαμε ξεχωρίσει η μια την άλλη».

Βιογραφικό συγγραφέα: Η Φωτεινή Ναούμ γεννήθηκε τον Απρίλη του 1978 στην Κομοτηνή, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Ανακάλυψε το γράψιμο σε νεαρή ηλικία, όταν ακόμα ανακάτευε τους μαρκαδόρους και τα μολύβια στην τσάντα της. Αργότερα, ψάχνοντας πάνω σε λέξεις τον εαυτό της, έγραψε τα πρώτα της ποιήματα.

Η σχέση της με τη γραφή υπήρξε πάντα καθοριστική γι’ αυτή: είναι ο τρόπος της να αντιμετωπίζει τη ζωή πιο αισιόδοξα. Εχει γράψει επίσης τα βιβλία "Ο διαχειριστής και το κορίτσι με τα κόκκινα παπούτσια".

Για επικοινωνία με τη συγγραφέα: naoymfotini@gmail.com.

 

"Αποκαΐδια και βατόμουρο γλυκό"

από τη Φωτεινή Ναούμ

Ετος έκδοσης: 2013

Σειρά: Ελληνική λογοτεχνία

Σελίδες: 463

 

 Τιμή: 14,40 ευρώ (με ΦΠΑ)


NEWSLETTER