Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 19:40

Το νέο βιβλίο της Γιάννας Βασιλέβα-Τσούρη "Νέα + Πέρλα"

Το νέο βιβλίο της Γιάννας Βασιλέβα-Τσούρη  "Νέα + Πέρλα"

 

Από τις εκδόσεις "Κίτρινο Πατίνι" 

[…]H Λέα είναι αχώριστη με την Πέρλα, το αγαπημένο της λούτρινο γατάκι. Παίζουν παρέα, κοιμούνται αγκαλιά, χορεύουν μαζί… κι όταν η Πέρλα ταξιδεύει, η Πέρλα είναι πάντα κοντά της![…]

Η έμπειρη και βραβευμένη συγγραφέας του «Λέα + Πέρλα» που στην Ελλάδα έχει αγαπηθεί από το πρώτο βιβλίο της με τίτλο «το Χαμόγελο της Λέα», τολμά να καταπιαστεί με ένα θέμα καθόλου εύκολο. Γιατί τι πιο εύπεπτο για έναν συγγραφέα,  από το να περάσει το μήνυμα ότι η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απλή υπόθεση; Πώς η απάντηση που πρέπει να έρχεται αβίαστα στα χείλη κάθε γονιού που έρχεται αντιμέτωπος με το επόμενο «ΘΕΛΩ ζωάκι» είναι ένα μεγάλο, χαμογελαστό ΝΑΙ; Ε, λοιπόν, ΟΧΙ δεν είναι πάντα έτσι!

Υπάρχουν φορές- και η ζωή το έχει αποδείξει-  πως το «όχι» είναι μια πράξη πολύ πιο υπεύθυνη, από μια αβίαστη υιοθεσία, όπως αυτές που ξεκινούν επιπόλαια, για να οδηγήσουν ένα ακόμα ζωάκι στους δρόμους! Με υπέροχη, λιτή γραφή, απλά λόγια γεμάτα τρυφερότητα, αγάπη και ενσυναίσθηση η συγγραφέας οδηγεί τη μικρή της ηρωίδα να κατανοήσει πόσο σοβαρή είναι η υιοθεσία ενός τετράποδου ζώου. Πώς οι πραγματικοί φίλοι είναι παντοτινοί και έχουμε ευθύνη για την ευζωία τους! Πώς τα ζώα δεν είναι παιχνίδια για τα Χριστούγεννα ή τα γενέθλια μας!

Η μικρή Λέα, που καθημερινά με τη γιαγιά της φροντίζει αδέσποτα ζωάκια -κάτι που δείχνει πως η οικογένεια της τρέφει απεριόριστο σεβασμό και αγάπη για τα ζώα και πως το όχι δεν έρχεται από αδιαφορία- σε αυτό το βιβλίο μαθαίνει, χωρίς διδακτισμό, πως πρέπει να είναι υπεύθυνη και να φροντίζει ότι αγαπά. Ειδικά αν θέλει μια μέρα να υιοθετήσει ένα αληθινό ζωάκι…

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε δύο γλώσσες, όπως και το Χαμόγελο της Λέα. 

Η Λιάνα Δενεζακη, εξαιρετική όπως πάντα στην εικονογραφηση της δεν σταματά να μας εκπλήσσει με την εικαστική αποτύπωση των ηρωων του βιβλίου που πραγματικά μοιάζει να ξεπηδούν από τις σελίδες για να μοιραστουν μαζί μας  την ιστορία τους. Σε μια ρομαντική ατμόσφαιρα, ένα κοριτσάκι η Λέα κράτα από το χέρι την Πέρλα, τη νέα φίλη της, για να μας οδηγήσουν μαζί στον δρόμο της υπεύθυνης κηδεμονίας ενός ζώου, που αποτελεί μια υπέρτατη πράξη καλοσύνης!

Να σημειώσουμε εδώ, πως η Λέα είναι ένα πραγματικό κοριτσάκι και πως η Πέρλα είναι πράγματι το αγαπημένο της λούτρινο γατάκι, αν και φροντίζει πολλά αληθινά, αδέσποτα γατάκια στη γειτονιά της. Η Λέα ένα ταλαντούχο παιδί, γεμάτο χαρίσματα και αγάπη… όπως και η μαμά της!

Συγγραφέας: Γιάννα Βασιλέβα-Τσούρη Ι Εικονογράφος: Λιάνα Δενεζάκη 

 

Η Γιάννα Βασίλεβα-Τσούρη γεννήθηκε στο Σαμόκοφ (Samokov) της Βουλγαρίας. Πήρε το δίπλωμά της στις Κοινωνικές επιστήμες και την Κοινωνική Παιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο Neofit Rilski του Μπλαγκόεβγκραντ (Blagoevgrad) ενώ παράλληλα σπουδάζει στο τμήμα ψυχολογίας.

Είναι συγγραφέας των ποιητικών συλλογών: «Gust» (χαϊκού) και «Ποιήματα χωρίς όνομα», καθώς και των μυθιστορημάτων: «Not lost», «Unintentional» και «Η ζωή είναι γυναίκα». Αρθρογραφεί, γράφει δοκίμια και είναι μέλος και γραμματέας του Συλλόγου Συγγραφέων της πατρίδας της.