Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 23:24

“Ηταν μια φορά το Νησί … Ενα φωτογραφικό ταξίδι 1910 - 1974" 

Γράφτηκε από την

Η παρουσίαση ενός ιδιαίτερα σημαντικού βιβλίου, του φωτογραφικού λευκώματος που εξέδωσαν ο Δήμος Μεσσήνης και τα Γενικά Αρχεία Μεσσηνίας, με τίτλο "Ηταν μια φορά το Νησί … Ενα φωτογραφικό ταξίδι 1910 - 1974" θα γίνει στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 8 μ.μ. Το βιβλίο προλογίζει ο Βασίλης Κρεμμυδάς.

"Η αφορμή για το λεύκωμα ήρθε με το φωτογραφικό αρχείο του Αλειφέρη. Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου αφορά την Καλαμάτα, αλλά ένα μικρό μέρος αφορούσε και τη γενέτειρα του ίδιου, την Μεσσήνη. Το υλικό είναι αδημοσίευτο, πρωτογενές και το ενδιαφέρον του είναι ότι προβάλλει τις καλλιέργειες της περιοχής και μέσα από αυτό φαίνεται ο αγροτικός χαρακτήρας της επαρχιακής αυτής πόλης. Εχει μοναδικές φωτογραφίες όπου παρακολουθούμε καρέ - καρέ την ορυζοκαλλιέργεια, από το όργωμα, τη σπορά, το θέρισμα, το αλώνισμα, ως την αποφλοίωση στο εργοστάσιο "Γαλανάκη". Καλύπτει την περίοδο από τις αρχές του 20ού αιώνα, ως το 1974. Το λεύκωμα έχει και φωτογραφίες άλλων πολιτών, συλλεκτών, τις οποίες μπορέσαμε να βρούμε. Είναι λίγο δύσκολο ο καθένας να δώσει κομμάτι του προσωπικού του αρχείου. Υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο με τις φωτογραφίες, άρα και επιφυλακτικότητα, αλλά τα ΓΑΚ έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου" εξηγεί η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μεσσηνίας Αναστασία Μηλίτση - Νίκα στην "Ε". 

Αξίζει να προστεθεί ότι το λεύκωμα φανερώνει και τις αλλαγές που έγιναν μέσα στο χρόνο στους δημόσιους χώρους, ενώ φωτίζει και τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, το πανηγύρι, το καρναβάλι. 

Την έκδοση χρηματοδότησε ο Δήμος Μεσσήνης. Το βιβλίο θα διανεμηθεί σε σχολεία, βιβλιοθήκες, σε δημόσιους φορείς, στο Δήμο Μεσσήνης. Οσα αντίτυπα μείνουν, θα υπάρχουν στα ΓΑΚ Μεσσηνίας κάτω από την Υπαπαντή, αν θέλει κανείς να τα αναζητήσει. 

Στη βραδιά παρουσίασης θα μιλήσουν οι: Θεόδωρος Λιανός ομότιμος καθηγητής και π. πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Μηλίτση - Νίκα προϊσταμένη ΓΑΚ Μεσσηνίας, Μιχάλης Γάβρας ορθοπαιδικός χειρουργός - πρόεδρος Απανταχού Νησιωτών, Αγγελική Ρουμελιώτου κοινωνική λειτουργός Μεσσήνης, Νίκος Ρούτσης συλλέκτης. Θα συντονίσει ο Ηλίας Μπιτσάνης δημοσιογράφος - συγγραφέας και θα παίξουν μουσική η Ρούλα Αλαμάνου, ο Γιώργος Μίντζας, ο Δημήτρης Χαρλέπας. Θα ακολουθήσει δεξίωση. 

Γ.Σαρ.