Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016 15:39

Γιορτή τσακώνικης μελιτζάνας στην Πλάκα Λεωνιδίου

Γράφτηκε από την

Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανάδειξη της τσακώνικης μελιτζάνας, που ξεχωρίζει για τη γλυκιά γεύση της και καλλιεργείται μόνο στον κάμπο του Λεωνιδίου, ο δήμος νότιας Κυνουρίας και η περιφέρεια Πελοποννήσου, διοργανώνουν το Σάββατο 27 Αυγούστου, στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου, τη γιορτή τσακώνικης μελιτζάνας.

Πρόκειται για μια γιορτή που αποτελεί θεσμό για την Κυνουρία και ορόσημο της περήφανης αγροτιάς και του εύφορου Λεωνιδιώτικου κάμπου. Αναδεικνύει και υποστηρίζει την περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα, το ιδιαίτερο αυτό προϊόν που καλλιεργείται στο Λεωνίδιο. Η τσακώνικη μελιτζάνα έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το Μάρτη του 1996, κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής.

Η γιορτή μελιτζάνας περιλαμβάνει διαγωνισμό μαγειρικής με φαγητά και γλυκά που βασίζονται στην τσακώνικη μελιτζάνα, μουσικά δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς, αλλά και υπαίθρια αγορά με προϊόντα από τον κάμπο του Λεωνιδίου καθώς και έκθεση φωτογραφίας, ενώ η γιορτή θα ολοκληρωθεί με συναυλία του Στέλιου Διονυσίου και του Γρηγόρη Μπιθικώτση με τίτλο «Τα τραγούδια του πατέρα μου», που θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία: leonidion.gr)