Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 08:49

Εντυπωσίασε το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κυπαρισσία 

Εντυπωσίασε το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κυπαρισσία 

Με τον εντυπωσιακότερο τρόπο πραγματοποιήθηκε η κεντρική παράσταση του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» στην πλατεία της Κυπαρισσίας το βράδυ του Σαββάτου.

Γι' αυτό φρόντισαν τα χορευτικά τμήματα από τις πέντε φιλοξενούμενες χώρες και φυσικά τα ελληνικά που έσμιξαν σε μια σκηνή, κομμάτια του πολιτισμού και της παράδοσης, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από το χορό, τη μουσική, τα τραγούδια και τα χρώματα των στολών τους. Εσμιξαν διαφορετικοί πολιτισμοί δείχνοντας ότι η παράδοση δεν έχει σύνορα αλλά μπορεί να ταξιδεύει παντού. 

Χαρακτηριστική και εμπνευσμένη ήταν η απεικόνιση που σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Ματίνα Βρεττού μπροστά στη σκηνή, όπου υπήρχε ο χάρτης της Ελλάδας και από την περιοχή της Τριφυλίας ξεκινούσαν πέντε σχοινιά που κατέληγαν στις πέντε φιλοξενούμενες χώρες και εκεί υπήρχε ένας κόμπος, σύμβολο του δεσμού φιλίας.

Το φεστιβάλ φέτος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από την Ινδία, το Εκουαδόρ, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Νότια Κορέα, το παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας και τον ΜΕΣΚ, ο οποίος ανοίγοντας και κλείνοντας την παράσταση παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς μέσα από δύο δρώμενα, του γάμου και του τρύγου. Κάθε χώρα όμως ήταν ξεχωριστή και ταξίδεψε το κοινό στις δικές της παραδόσεις. 

Καλωσορίζοντας το κοινό και παρουσιάζοντας τις αποστολές η Γεωργία Μπελογιάννη εκ μέρους του Μορφωτικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας σημείωσε: «Τα πολιτισμικά ωάρια που μας φέρνουν τα πέντε κράτη που φιλοξενούμε θα γονιμοποιηθούν και θα μπει ο δικός μας πολιτισμός μέσα στην ιστορία τους. Εμπνευστής και θεμελιωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης ήταν ο ΜΕΣΚ και αρωγός του αρχικά ήταν οι συμπολίτες μας και οι απανταχού φίλοι του συλλόγου μας, ενώ στη συνέχεια το αγκάλιασε ο τέως Δήμος Κυπαρισσίας. Εδώ όμως και αρκετά χρόνια συνδιοργανωτής είναι ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η συναδέλφωση των λαών, η ενδυνάμωση της φιλίας, της ειρήνης, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση προβλημάτων με κοινές δράσεις». Αναφέρθηκε ακόμη στις χώρες που έχουν φιλοξενηθεί σε αυτό το φεστιβάλ αλλά και στις συμμετοχές του ΜΕΣΚ όπως και την ένταξη στο CIOFF και στο CID. 

Από την πλευρά της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου ο πρόεδρός της Γιάννης Κατσούλας καλωσόρισε όλους στην κεντρική εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης. «Η καρδιά της παράδοσης χτυπά στην Τριφυλία» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αποδεικνύοντας ότι ο δήμος μας σέβεται και τιμά τις αξίες του πολιτισμού που δημιουργήθηκαν μέσα στους αιώνες, συντηρεί και ενισχύει το συλλογικό πνεύμα αλλά και προβάλλει την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση που αποτελεί για τον τόπο μας ένα μοναδικό θησαυρό».

Η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά στο χαιρετισμό της τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο πολιτισμός μας κάνει όλους μετανάστες, μας φέρνει μακριά από τα σπίτια μας και το σπουδαιότερο, μας βρίσκει σπίτια παντού, γιατί η ψυχή του είναι φαρδιά και χωράει όλους τους λαούς μέσα του. Βεβαίως όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό αλλά δεν έχουμε τον ίδιο ορίζοντα. Ο πολιτισμός και η παράδοση όμως κάθονται μαζί πάνω στο δέντρο της ζωής και δεν φοβούνται μήπως σπάσει το κλαδί γιατί στηρίζονται στα φτερά τους».

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας από την πλευρά του σημείωσε: «Είμαστε πάλι εδώ πιστοί στο ραντεβού, όπως έχουμε δηλώσει και παλιότερα, ο ΜΕΣΚ με όλη την προσφορά του και ο δήμος με όλα τα βάρη που σηκώνει ώστε αυτό το φεστιβάλ να έχει διάρκεια και να έχει προοπτική. Σήμερα στην Τριφυλία, στην Κυπαρισσία, μπορεί να είναι βράδυ, αλλά οι ηλιαχτίδες φωτίζουν όλο τον τόπο. Η Τριφυλία είναι μια κοινωνία που ξέρει να θαυμάζει, να διαβάζει, να γνωρίζει, να συναντάει, να δέχεται, αλλά και να δημιουργεί το δικό της. Αυτό είναι το νόημα του φεστιβάλ, όλης αυτής της συνάντησης, ότι ήρθαμε να μιλήσουμε για πολιτισμό».

Κ.Μπ.