Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 16:59

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη: Τριήμερο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη: Τριήμερο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα

Τριήμερο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα συνδιοργανώνουν η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και το Ωδείο. Την Κυριακή  στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον σουρεαλιστή ζωγράφο και περφόρμερ Γρηγόρη Σεμιτέκολο. Εκεί θα προβληθεί η ταινία του Βασίλη Βαφέα «Κοσμικό ανατομείο», ενώ η γνωστή πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο θα παίξει στο πιάνο, κλασικά έργα που ακούγονται στην ταινία ερμηνευμένα από την ίδια.

Τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. θα προβληθεί στον κινηματογράφο "Cine center" η τελευταία ταινία του Βασίλη Βαφέα "Ρισάλτο", παρουσία του σκηνοθέτη, ενώ η προβολή θα επαναληφθεί και την Τρίτη στις 9.15 μ.μ. στην ίδια αίθουσα. Το "Ρισάλτο" (2016) πραγματεύεται τη   σχέση μεταξύ Ιστορίας (με κεφαλαίο γιώτα) και των ατομικών ιστοριών (με μικρό γιώτα) που αναπόφευκτα καθορίζονται από αυτήν. Πρόκειται για μια ταινία που μιλάει για το τώρα και το αύριο με αναφορές στο παρελθόν. Η κεντρική ιδέα του "Ρισάλτο" , είναι το πώς οι νέοι, που είναι γεμάτοι όνειρα και ενέργεια, συνθλίβονται κάτω από το βάρος, αφενός της οικογένειάς τους (γεμάτης από τραύματα, παθογένεια κ.λπ.) και αφετέρου της κοινωνίας, που την χαρακτηρίζουν η αναλγησία, οι απάνθρωποι στόχοι για επιτυχία και η θέληση για  απόλυτη κυριαρχία πάνω στα ανεξάρτητα άτομα. 

Πρωταγωνιστεί ο Νίκος Πουρσανίδης, πλαισιωμένος από μια πλειάδα σημαντικών ηθοποιών: Αμαλία Αρσένη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Τάκης Παπαματθαίου, Mαρία Κατσανδρή, Σταύρος Μερμήγκης και Παναγιώτης Βίτσικας.